REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z novo spletno stranjo v podporo za svetovni dan čebel

Z novo spletno stranjo v podporo za svetovni dan čebelčebela

Slovenija že od leta 2014 izvaja številne aktivnosti, da bi Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Projekt, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je po svetu naletel na široko odprta vrata, podporo pa mu daje vedno več držav in drugih nevladnih institucij. 
Z namenom da pobudo predstavijo najširši svetovni javnosti, je slovensko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pripravilo novo spletno stran. Minili petek 10. marca je minister mag. Dejan Židan na dogodku ob robu sejma ApiSlovenia v Celju, ki se ga je udeležil tudi predsednik mednarodne čebelarske organizacije Apimondia Philip McCabe, javnosti naznanil in predal v uporabo novo spletno mesto, ki se imenuje www.worldbeeday.org. Minister Židan je ob predstavitvi spletnega mesta v Celju dejal, da "gre pri tem za pomembno prelomnico, ki sicer poteka v 'vzporednem svetu', ampak mladi pravijo, da če te ni tam, te ni nikjer".

Skupno delovanje slovenskih čebelarjev in države v preteklih letih je sprožilo široko družbeno gibanje v podporo varovanju čebel, ostalih opraševalcev in narave, povezovanju pridelovalcev in potrošnikov na lokalni ravni ter uporabi znanja, izkušenj in tradicije čebelarstva pri soočanju s sodobnimi izzivi. Skupno pot sedaj nadaljujemo z mednarodno pobudo, da se na ravni OZN razglasi 20. maj za svetovni dan čebel. Država Slovenija si v okviru pobude za razglasitev svetovnega dne čebel prizadeva, da bi svetovni javnosti čim bolj približala pomen, ki ga imajo čebele in ostali opraševalci za človeštvo, predvsem pri preprečevanju lakote ter ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti. Nahajamo se sredi postopka uradne obravnave pobude, ki je dolgotrajen in zapleten. Letos poleti tako pričakujemo uradno podporo FAO - specializirane organizacije za hrano pri ZN, z njeno podporo pa dokončno potrditev lahko pričakujemo na generalni skupščini OZN decembra letos v New Yorku.

Z namenom širjenja informacije o pobudi, da se 20. maj razglasili za svetovni dan čebel, medsebojnega povezovanja, izmenjave koristnih in drugih pomembnih informacij in slik s podoročja čebelarstva ter aktualnih dogodkov, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS) pripravilo novo spletno mesto. Uredniški odbor, sestavljen iz predstavnikov MKGP in ČZS, se je pri njegovem nastajanju opiral na vsebine podobnih spletnih mest, ki obeležujejo svetovne / mednarodne dneve. Spletno mesto je prirejeno tudi za uporabo na pametnih telefonih.

Spletno mesto www.worldbeeday.org je trenutno dostopno v slovenski oz. angleški različici, obiskovalcu pa zagotavlja celovite informacije o pobudi za svetovni dan čebel. Ker je spletno mesto namenjeno najširši (svetovni) javnosti, so ključne informacije v zvezi s pobudo za razglasitev svetovnega dne čebel zapisane poljudno. Preko povezav so dostopne nadaljnje oz. dodatne informacie, ponuja pa tudi priložnost za predstavitev projektov, ki so po svoji vsebini (lahko) povezani z osnovno idejo razglasitve svetovnega dne čebel, ki je preprečevanje lakote v svetu v najširšem smislu, trajnostna raba naravnih virov oz. varovanje okolja ter varstvo čebel in ostalih opraševalcev, ki so pomembni za opraševanje rastlin in s tem posredno za proizvodnjo hrane. 
Kot so sporočili iz MKGP in ČZS najširšo javnost vabijo, da obišče soletni stran www.worldbeeday.org in aktivno sodeluje pri pobudi Republike Slovenije, da 20. maj postane svetovni dan čebel! Prav tako vabijo, k sodelovanju v projekt vse, da preko socialnih omrežjih v podporejo razglasitev svetovnega dne čebel.

Delite članek