REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Times«: Ukrajine ne vodi Zelenski, ampak Jermak

»Times«: Ukrajine ne vodi Zelenski, ampak JermakJermakova avtoriteta je večja od avtoritete vseh uradnikov, ki jih je izvolilo ljudstvo. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajino de facto vodi vodja kabineta Vladimirja Zelenskega, piše The Times, ki se sklicuje na izjave več ukrajinskih uradnikov o vse večji moči Andreja Jermaka.

Zahodni mediji so tega 52-letnika že prej opisovali kot »desno roko Zelenskega« in »pravega močnika v Ukrajini«, a kot pravijo viri »Timesa«, je medtem postal več kot to.

»Jermakova avtoriteta je presegla avtoriteto vseh izvoljenih ukrajinskih uradnikov. Nekateri viri so šli tako daleč, da so ga v nizu intervjujev opisali kot 'de facto vodjo države' ali 'podpredsednika' Ukrajine,« piše v besedilu, ki ga je napisal Maxim Tucker.

Tucker, ki je prej delal kot borec organizacije Amnesty International za Ukrajino, je dejal, da je govoril z »vladnimi, vojaškimi, organi pregona in diplomatskimi viri,« od katerih so mnogi želeli ostati anonimni.

Jermaka je označil za »največjo hibo« Zelenskega, njegovo obnašanje pa kot »žejo po oblasti«.

»Narašča zaskrbljenost, da se Zelenski zanaša na peščico domačih priliznjencev,« je opozoril Tucker in dodal, da Jermakova ekipa raste.

Po besedah ​​Darije Kalenjuk, izvršne direktorice Akcijskega centra za boj proti korupciji, je »velika napaka Zelenskega, da je toliko pooblastil zaupal Jermaku, ki je očitno opit z oblastjo«.

Vojaški uradniki so Jermaku očitali tudi, da je februarja odpustil generala Valerija Zalužnega, saj ga je videl kot tekmeca.

Tiskovni predstavnik urada Zelenskega je to zanikal in dejal, da Zalužni ni bil odpuščen, ampak je napredoval v veleposlanika v Veliki Britaniji, »kar pomeni, da uživa visoko stopnjo zaupanja«.

Tiskovni predstavnik predsedniškega urada, ki ga vodi Jermak, je vse kritike na račun vodje kabineta zavrnil kot »propagandne napade«.

»Zelenski je tisti, ki sprejema vse ključne odločitve,« je vztrajal tiskovni predstavnik.

Jermak je nekdanji filmski producent, ki ga je Zelenski – igralec, ki je postal politik – pripeljal v vlado leta 2019.

Pred kratkim je začel prihajati v središče pozornosti, ko se udeležil »Vrha demokracije« na Danskem skupaj z nekdanjim generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom, ki je tudi sam plačan svetovalec ukrajinske vlade.

Mednarodna delovna skupina za vprašanja varnosti in evroatlantskih integracij Ukrajine Jermaka in Rasmussena je bila tista, ki je prva predlagala odpravo vseh omejitev uporabe zahodnega orožja, dobavljenega Kijevu, kar je hitro spodbudil tudi nekdanji britanski premier Boris Johnson.

Ta pobuda se je nato razširila v prestolnice Nata in Bela hiša se je strinjala z njo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek