REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pot v pogubo: Možne spremembe ruske jedrske doktrine, vaje s taktičnim orožjem »priprava na invazijo NATO«

Pot v pogubo: Možne spremembe ruske jedrske doktrine, vaje s taktičnim orožjem »priprava na invazijo NATO«Ruska vojska že vadi uporabo taktičnega jedrskega orožja, v ruskih medijih se je že pojavila formulacija, po kateri bi Rusija lahko znižala danes še previsoke pogoje za njegovo uporabo. Vir: Posnetek zaslona, X

Za članice zveze NATO prihajajo iz Rusije zelo slabe novice, zato jih večina zahodnih medijev niti ne omenja.

Ne samo, da ruska vojska že intenzivno vadi uporabo taktičnega jedrskega orožja, v ruskih medijih se je že pojavila formulacija, po kateri bi Rusija lahko znižala danes še previsoke pogoje za njegovo uporabo.

Skratka, v prihodnje bo ruska vojska povsem pripravljena za uporabo jedrskih taktičnih izstrelkov, pa tudi dovoljenje za uporabo bo verjetno lahko izdano prej.

To pomeni precej resno možnost, da v primeru vpada enot zveze NATO v Ukrajino ali nadaljevanja ogrožanja Rusije z orožjem dolgega dosega s strani članic zveze NATO, Rusija proti njim res uporabi jedrsko orožje.

To pomeni precej resno možnost, da v primeru vpada enot zveze NATO v Ukrajino ali nadaljevanja ogrožanja Rusije z orožjem dolgega dosega s strani članic zveze NATO, Rusija proti njim res uporabi jedrsko orožje.

Potekajoče ruske vaje uporabe taktičnega jedrskega orožja, katerih druga faza se je začela ta teden, niso nekakšno razkazovanje, opozarja vojaški analitik Igor Korotčenko, glavni urednik revije National Defense.

Namen te vaje je ponoviti »praktične mehanizme« uporabe taktičnega jedrskega orožja, če bi bila sprejeta odločitev o uporabi tako drastičnih ukrepov.

»To ni signaliziranje nekoga, ne neko podčrtavanje nekih 'rdečih črt' - gre za prakso,« pravi Korotčenko za Sputnik.

Različni vidiki uporabe taktičnega jedrskega orožja, ki se preizkušajo med to vajo, vključujejo dostavo predsedniškega dovoljenja vojakom, odklepanje bojnih glav, vnos podatkov o letu in ciljanje – v bistvu vse, kar je vključeno v dejanski jedrski udar.

Vaje so v bistvu namenjene zagotovitvi, da bi bile ruske oborožene sile pripravljene na taktični jedrski napad na vojaški kontingent Nata, če bi bil slednji razporejen na ukrajinsko konfliktno območje, da bi tam napadel ruske enote, trdi Korotčenko.

»To je odzivni mehanizem, če NATO vstopi v vojno z Rusijo,« poudarja ekspert.

»Nikomur nam ni treba pošiljati signalov. Ni nam treba znova risati 'rdečih črt', ki so že izgubile vrednost,« dodaja. »Moramo biti pripravljeni na vojaško akcijo polnega obsega, ki vključuje uporabo taktičnega jedrskega orožja.«

Tokrat ne bo kakor na filmu, ampak zares...
Tokrat ne bo kakor na filmu, ampak zares... Vir: Posnetek zaslona, X

Koročenko trdi, da je treba takšne vaje »izvajati redno in brez opozorila,« ruske enote pa bi morale biti pripravljene na akcijo, če bo sprejeta odločitev o uporabi taktičnega jedrskega orožja.

Vendar za zdaj ruska jedrska doktrina onemogoča uporabo jedrskega orožja, razen če je resno ogrožen obstoj države.

Toda ruski strokovnjaki opozarjajo, da gre za »previsok prag« in da ga je zaradi groženj članic NATO potrebno znižati.

V ruskih medijih se je že pojavila formulacija, da bi se ta prag lahko znižal in dovolil uporabo taktičnega jedrskega orožja v primeru »ogrožanja vitalnih interesov države«.

O tem prihaja sedaj prva potrditev tudi iz uradnih virov.

Ruska jedrska doktrina onemogoča uporabo jedrskega orožja, razen če je resno ogrožen obstoj države. V ruskih medijih se je že pojavila formulacija, da bi se ta prag lahko znižal in dovolil uporabo taktičnega jedrskega orožja v primeru »ogrožanja vitalnih interesov države«.

Če je Vladimir Putin še prejšnji teden ponavljal uradno verzijo ruske jedrske doktrine, namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov sedaj že omenja možnost spremembe.

Nesprejemljive dejavnosti Zahoda namreč odpirajo vprašanje potrebe Moskve, da svoje dokumente na področju jedrskega zadrževanja in odvračanja uskladi s trenutnimi potrebami, je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

»Preden se sprejmejo določene odločitve, v naši praksi ni predhodnega poročanja o tem, kakšne spremembe je mogoče narediti,« je diplomat odgovoril novinarjem v Nižnem Novgorodu na vprašanje, na katera določila ruske jedrske doktrine bi lahko vplivale morebitne spremembe.

»Lahko rečem le, da se situacija zapleta. Izzivi, ki se povečujejo zaradi nesprejemljivih aktivnosti ZDA in njihovih zaveznic v Natu, usmerjenih v eskalacijo – nedvomno postavljajo pred nas vprašanje, kako temeljne dokumente na področju jedrskega zadrževanja bolj uskladiti s trenutnimi potrebami,« je dejal Rjabkov.

Spomnimo, ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden na Mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu dejal, da je ruska jedrska doktrina živ instrument in da jo je mogoče spremeniti, če je treba.

Kako namerava NATO oskrbeti svoje enote, ki bi v primeru pričakovanega kolapsa ukrajinske vojske vstopile v zahodno Ukrajino, pa je objavil britanski Telegraph.

NATO ne namerava svojih sil prevažati preko velikih logističnih centrov, ker bi ti lahko bili hitro uničeni.

Bolj pripravni naj bi bili manjši ter kopenski koridorji. Kot vidimo, NATO računa tudi na Slovenijo, Koper in ljubljanska vrata za transport vojaštva preko Balkana do Romunije in Ukrajine.

Da se v Natu že pripravljajo, skupaj s finančnim in logističnim delom, je nedavno potrdil tudi Viktor Orbán, ki pa zahteva, da Madžarsko iz teh načrtov izvzamejo. Slovenija tega ni zahtevala!

Bo torej tudi Slovenija, zaradi ogrožanja vitalnih interesov Rusije, v prihodnje morda dobila obisk jedrskega Iskanderja?

So slovenski politiki sploh razmislili, kaj bi to pomenilo za komaj dvomilijonsko, gosto poseljeno državo, kot je nedavno opozoril ruski predsednik?

Toda le kdaj se je NATO ustavil pred razumnimi argumenti.

Če bi jih upošteval, sedanje vojne v Ukrajini sploh ne bi bilo...

Nekdanji svetovalec Pentagona, upokojeni polkovnik Douglas Macgregor takšne načrte zveze NATO ocenjuje kot nore in nevarne.

Slovenski politiki pa razen ponavljanja fraz iz Bruslja in Washingtona očitno ne znajo nič drugega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek