REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj se je zgodilo z ameriško letalonosilko, ki je bila na muhi Hutijev?

Kaj se je zgodilo z ameriško letalonosilko, ki je bila na muhi Hutijev?Čeprav ameriški uradniki zanikajo, da je do napada sploh prišlo, je vedenje kapitana te ladje vzbudilo dvome o uradnih izjavah ministrstva za obrambo ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Jemenski Hutiji so v petek, 31. maja 2024, izvedli raketni napad na ameriško letalonosilko Dwight Eisenhower v Rdečem morju - vsaj tako trdi tiskovni predstavnik te organizacije Yahya Saria.

»Nihče nikoli ni imel poguma, da bi neposredno napadel izjemno drago ladjo 'Dwight Eisenhower'. Hutiji so naredili prav to,« je tedaj na omrežju X zapisal brazilski analitik Pepe Escobar.

Dva dni kasneje so Hutiji izvedli nove napade na ameriške sile v tem delu sveta, skupaj šest, je dejal jemenski tiskovni predstavnik.

»V severnem delu Rdečega morja smo z več raketami in brezpilotnimi letali napadli ameriško letalonosilko 'Eisenhower',« je dejal Saria. Kar zadeva ameriški rušilec, je nadaljeval, so ga napadla brezpilotna letala.

Napadi so povračilo za šest ameriških in britanskih napadov na ozemlje Jemna, v katerih je bilo ubitih 16 ljudi in ranjenih 41 ljudi.

Če bi se izkazalo, da so Hutiji res zadeli ameriško letalonosilko – za kar še vedno ni konkretnih dokazov – bi bil to nedvomno napad brez primere v spopadih med proameriško koalicijo in jemenskimi uporniki, ki trajajo že od decembra lansko leto.

Ameriški uradniki so hitro zanikali trditve Hutijev in dejali, da »niso seznanjeni« z nobenimi napadi.

Vendar pa je ena poteza kapitana letalonosilke »Eisenhower« vzbudila dvome o uradni različici dogodkov.

V soboto, 1. junija, je namreč kapitan Chris »Chowdah« Hill na družbenem omrežju X objavil navidezno običajen posnetek, ki prikazuje pristanek letala na ameriški letalonosilki.

Za kapitana, ki je izjemno aktiven na družbenih omrežjih, se takšna objava ne zdi nenavadna.

Toda uporabniki družbenih omrežij so hitro ugotovili, da gre za posnetek, ki ga je Hill na svojem Instagram profilu objavil že 4. marca letos.

Zato se zdi odločitev za objavo takoj po domnevnem napadu Hutijev milo rečeno čudna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Hill (@chowdah_hill)

Dan kasneje je Hill na X »všečkal« objavo, da je novica o »potopu« ameriške letalonosilke lažna, brez dodatnih komentarjev:

Hill, ki se ni oziral na komentarje in ugibanja v komentarjih svojih objav, je še naprej nadaljeval z nalaganjem fotografij in video posnetkov, na podlagi katerih ni mogoče ugotoviti, ali je bila ladja zadeta ali ne, pa tudi, ali je nastala kakšna škoda.

Nekateri uporabniki družbenih omrežij so opazili še eno zanimivost: letalonosilka »Eisenhower« se je namreč takoj po domnevnem napadu začela oddaljevati od Jemna in pluti proti severu.

Uradne razlage za te, milo rečeno, čudne poteze ameriške letalonosilke in njenega osebja še vedno ni.

Čeprav ni nobenih konkretnih dokazov, da so Hutiji res zadeli »Eisenhowerja«, vedenje posadke te ladje in kratke izjave ameriškega ministrstva za obrambo kažejo, da je možno, da se je v Rdečem morju zgodilo nekaj, kar je prisililo Američane, da se (vsaj začasno) umaknejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek