REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijanski portal: Groza v nastajanju - Ursula von der Leyen na čelu evropske vojske

Italijanski portal: Groza v nastajanju - Ursula von der Leyen na čelu evropske vojskeEvropsko vojsko bi vodili birokrati iz Evropske komisije in iz te perspektive, trdi italijanska spletna stran, gredo Evropejcem lasje pokonci. Vir: Posnetek zaslona, X

Evropski politiki in analitiki spet govorijo o oblikovanju evropske vojske, te razprave pa so prepletene z odkritimi lažmi o vojni v Ukrajini in na Rdečem morju proti jemenskim Hutijem, piše italijanska spletna stran Electo magazine.

Če bi danes imeli evropsko vojsko, bi o njeni uporabi odločala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Odkrito povedano, zaključuje avtor članka, ob tej misli mi gredo lasje pokonci. Vir: Posnetek zaslona, X

Samo na prvi pogled se lahko ta ideja Evropejcem morda zazdi privlačna.

Nekateri to, z veliko navdušenja, vidijo kot »bistven korak pri oživitvi nove Evrope«. Toda ustanovitev evropske vojske, prave evropske vojske, in ne samo specialnih sil, ki že obstajajo, bi bila napaka, podobno kot je bilo oblikovanje skupne evropske valute – evra, svari italijanski medij.

Zdaj Evropejci vidijo, do česa jih je pripeljala uvedba evra. Prvič, do progresivnega obubožanja nižjega srednjega razreda po vsej Evropi. V Italiji je privedla do uničenja industrije in sistema zaposlovanja, ki je zdaj na ravni tretjega sveta, kot je na primer v Bangladešu. Uvedba evra je omogočila despotizem bank, ki danes dobesedno odločajo o vsem.

Uvedba evra je uničila tudi politične razprave v Italiji. Prej so se stranke razlikovale v idejah in ideologijah in te razlike so bile bistvene.

Toda kakšna je razlika med sedanjo premierko Giorgio Meloni in Eleno Schlein iz Demokratske stranke, ki ima ameriško državljanstvo? Obe sta atlantistki, obe sprejemata ukaze iz Bruslja. Bolj kot po idejah se razlikujeta po oblačilih, ki jih nosita.

Tukaj ne gre za nostalgijo po stari Italiji, ki je seveda imela svoje pomanjkljivosti. Vendar je imela Italija v dobi Prve republike veliko več prednosti in vrlin od tistih, ki predstavljajo italijanski politični razred danes.

Problem je tudi nekje drugje.

Po uvedbi evra so razlike izginile, Italijani pa so bili tako kot vsi Evropejci prepuščeni nenadzorovani birokraciji. Vse to nima nobene zveze z resničnimi interesi naroda in držav.

Evropsko vojsko bi vodili birokrati iz Evropske komisije. Zdaj imamo sistem, ki je nasprotje pravega političnega sistema. Federacije oziroma konfederacije so zgrajene po principu piramide.

Prva je politična enotnost, skupni volilni sistem, skupna zakonodaja. Potem pridejo davki in šele nato oborožene sile. Ne vključuje samo vojske, ampak veliko več. Monetarna unija pride šele na koncu.

Tako so nastale Združene države Amerike.

Najpomembnejša v ZDA je ustava, ki določa politično moč zvezne vlade. Iz nje izhaja v bistvu skupen zakonodajni in davčni sistem.

Šele nato pridejo oborožene sile in nazadnje monetarna unija.

Da bi to dosegli, so Američani potrebovali več kot stoletje in morali so skozi državljansko vojno.

EU je zgrajena po principu obrnjene piramide, ki bi morala stati na vrhu, kar je nemogoče.

EU je zgrajena po principu obrnjene piramide, ki bi morala stati na vrhu, kar je nemogoče. Vir: Posnetek zaslona, Electo magazine

Evropske gospodarske obete, tako notranje kot zunanje, so postopoma opustošili plenilci.

Vsekakor je nekaj časa Nemčija prevzela levji delež. Vendar ne more dolgo ostati gospodarska sila brez prave politične moči odločanja. Zdaj Berlin tone v krizo, ki ji ni videti konca.

Zakaj bi ob vsem tem razmišljali še o skupni evropski vojski, ki bi morala imeti enotna poveljstva? Kdo bi ji izbiral poveljnike?

In kdo bi odločal o njeni uporabi ali neuporabi?

Vojska bije vojne. Toda o vojnah ne odločajo vojaki, o njih odločajo politiki, torej vlade. Imamo samo birokratsko Evropsko komisijo, ki ustreza interesom ene tuje države - ZDA.

Skratka, če bi danes imeli evropsko vojsko, bi o njeni uporabi odločala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Je Evropejcem ta možnost všeč? Odkrito povedano, zaključuje avtor članka na italijanski spletni strani, ob tej misli mi gredo lasje pokonci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek