REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU z novimi finančnim programi za zaščito in vračanje afriških migrantov

EU z novimi finančnim programi za zaščito in vračanje afriških migrantovFoto: Profimedia

EU je sprejela tri nove programe za zaščito migrantov ter podporo njihovemu vračanju in ponovnemu vključevanju v Afriki v vrednosti dobrih 150 milijonov evrov. Novi programi iz skrbniškega sklada EU za Afriko bodo podpirali ukrepe EU za zaščito in reševanje življenj ter odpravo glavnih vzrokov migracij v Libiji, Etiopiji in ob sredozemski poti.

Evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica je dejal, da EU stoji ob strani številnim afriškim migrantom, ki potrebujejo pomoč. "Z novimi ukrepi v vrednosti več kot 150 milijonov evrov še naprej rešujemo in ščitimo življenja ter se spoprijemamo z vzroki za migracije," je poudaril.

Komisar za širitev Johannes Hahn je pristavil, da EU z novimi programi izpolnjuje svoje zaveze v okviru skupne delovne skupine EU, Afriške unije in ZN ter povečuje že tako znatno podporo tistim, ki potrebujejo pomoč v Libiji.

115 milijonov evrov bo namenjenih podpori migrantom v Libiji. Ta program bo EU izvajala skupaj z Organizacijo za migracije (IOM) in Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR). Pomoč dopolnjuje že obstoječe ukrepe v vrednosti 162 milijonov evrov.

20 milijonov evrov bo namenjenih za pomoč ranljivim migrantom, predvsem mladim in ženskam, v tranzitnih državah Sahela in v Čadski kotlini. S temi sredstvi bodo izboljšali dostop do osnovnih storitev, kot so zdravstvena oskrba, izobraževanje, varnost, bivališče, dostop do identifikacijskih dokumentov, pravna podpora in psihosocialna pomoč.

EU bo s 15 milijoni evri razširila podporo trajni ponovni vključitvi etiopskih državljanov, ki bodo deležni socialne in psihosocialne podpore na ravni posameznika in skupnosti, kot tudi ekonomske podpore, kot je usposabljanje na področju poslovnih znanj ali dostop do mikrokreditov, so sporočili iz Bruslja.

Delite članek