REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški zgodovinar in strokovnjak za Rusijo Stephen Cohen: »NATO je prevaral Rusijo s svojo širitvijo na Vzhod!«

Ameriški zgodovinar in strokovnjak za Rusijo Stephen Cohen: »NATO je prevaral Rusijo s svojo širitvijo na Vzhod!«NATO se ne bo širil preko Odre - so se Rusom zlagali zahodni voditelji. Vir: Posnetek zaslona, X

Eden najboljših svetovnih strokovnjakov za Rusijo je v pogovoru za ruske medije razkril, kaj vse je našel v arhivih v Washingtonu.

V Washingtonu namreč obstaja arhiv, imenovan Arhiv nacionalne varnosti.

Stephen Cohen je preučil številne dokumente in razprave iz leta 1990.

Nemški Spiegel je konec leta 2022 objavil tajni dokument, ki je razkril resnico, kako je bila Rusija prevarana s strani zahodnih voditeljev z obljubami o neširitvi Nata proti mejam Rusije. Vir: Zajem zaslona, Der Spiegel

In ugotovil, da Sovjetske zveze in Rusije z lažnimi obljubami niso prevarali le ameriški predsedniki, na primer George Bush starejši in nato tudi njegov sin Bush mlajši ter Bill Clinton in Barack Obama, pač pa tudi francoski voditelj Mitterrand, Margaret Thatcher iz Združenega kraljestva in mnogi drugi.

Vsak zahodni voditelj je Gorbačovu obljubil, da se NATO ne bo širil, a so to obljubo prelomili.

To je bila formulacija državnega sekretarja Jima Bakerja, rekel je da se NATO ne bo premaknil »niti za en palec« ali morda za dva proti Vzhodu.

Z drugimi besedami, NATO naj se ne bi premaknil iz Nemčije na vzhod proti Rusiji.

Cohen opozarja, da potrebuje Zahod dobre voditelje, kajti odnos z Rusijo ostaja eksistencialen in »gre za vprašanje življenja ali smrti.«

»Zid se je podrl. Nemčija se je ponovno združevala. Postavilo se je vprašanje, kje bi bila združena Nemčija? Zahod je želel Nemčijo in NATO. Za Gorbačova je bila to nemogoča kupčija.

Doma v Sovjetski zvezi je 27,5 milijona sovjetskih državljanov umrlo v vojni proti Nemčiji. Druga svetovna vojna je bila odločena na vzhodni fronti. To je v nasprotju s pripovedjo, da so Združene države pristale v Normandiji, rešile vojaka Ryana in po besedah ​​teh fantov nato premagale nacistično Nemčijo.

Za poraz nacistične Nemčije so poskrbeli predvsem sovjetski vojaki, vendar je to stalo življenja 27,5 milijonov sovjetskih državljanov,« poudarja Cohen.

»Torej, kako je lahko Gorbačov leta 1990 odšel domov in rekel, fantje, Nemčija je ponovno združena in to bo super, super. In da bodo v Natu. Bilo je nemogoče.

Zato so se zlagali Gorbačovu, češ obljubljamo, da če se strinjate s ponovno združeno Nemčijo v Natu, se NATO ne bo premaknil. To je bila formulacija državnega sekretarja Jima Bakerja, en palec, ali morda je rekel, dva palca, en palec proti Vzhodu. Z drugimi besedami, NATO se ne bi premaknil iz Nemčije na vzhod celine proti Rusiji.

A se je. Kot danes govorimo, se je NATO ves čas premikal do ruskih meja, od Baltika do Ukrajine do nekdanje sovjetske republike Gruzije je opozoril Cohen.

Kot neverodostojne opisuje tudi izgovore zahodnih voditeljev.

»Rekli so, da je Gorbačov lagal ali da je 'narobe razumel'. Da ta obljuba 'ni bila nikoli dana'. Toda v Washingtonu obstaja arhiv, imenovan Državni varnostni arhiv. Zdaj so odprli vse dokumente iz leta 1990. In ni bil le Bush, bil je francoski voditelj Mitterrand, bila je Margaret Thatcher iz Anglije. Vsak zahodni voditelj je Gorbačovu obljubil, da se NATO ne bo premaknil proti Vzhodu,« opozarja Cohen.

In kaj smo torej na koncu dobili, je Cohena vprašal voditelj?

»Kar Rusi imenujejo 'predatelstvo', izdajo. In vse razprave o ameriško-ruskih odnosih se vrtijo okoli tega. Danes bo vsak obveščeni Rus rekel, skrbi nas, da nas boste spet izdali

Cohen citira tudi Putinovo priznanje, da je imel iluzije glede Zahoda.

Cohen: »Veste, imel je (Putin) iluzije. Voditelji si praviloma ne delajo iluzij.

Predstavljajo se kot brezhibne. Prav?

Toda Putin je dejal, da je imel iluzije o Zahodu, ko je prišel na oblast.«

Iluzije so sedaj izgubljene, z njimi pa tudi zaupanje Moskve do Zahoda in zahodnih voditeljev.

A namesto da bi v Beli hiši, Parizu, Londonu, Bruslju, Berlinu ... to priznali – nadaljujejo po starem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek