REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežjiPeter Prevc

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji. Obenem si želi, da bi v nedeljo Slovenija na ekipni tekmi napadla iz ozadja, saj ni v najožjem krogu favoritov.

"Danes bom na razglasitvi, poleg tega sem še na mestu, ki prinaša denar in ne bom šel z minusom domov," se je nekoliko pošalil Prevc in nadaljeval: "Forma se mi počasi v zadnjem mesecu izboljšuje. Upam, da bo šlo tako naprej. Na SP sem šel, da bi se iz skoka v skok izboljševal, da najprej popravim eno napako in to utrdim in se ne osredotočam na več napak."

Sezono svetovnega pokala je začel slabše, kot je pričakoval. "Prvi mesec v pokalu sem bil okrog 15. mesta, pa se mi je včasih skok zdel boljši, kot prejšnji teden na Klumu, ko sem bil tudi šesti. Boriti se moraš sam s sabo in iti potem naprej z vero vase. Mogoče sem se kdaj že boril toliko sam s sabo, ko sem bil mlajši in se tega nisem zavedal."

Zadovoljen je, ker se mu forma izboljšuje. "Sedaj imam relativno visoko raven skokov, je veliko možnosti za izboljšave, vendar ne smem prehitevati. 

Po prvi seriji v petek je bil še povsem blizu najboljšim. "Prvi skok mi je bil zelo všeč, sem se lepo zbral in sem naredil napredek glede na kvalifikacije in petkov trening. V drugem pa sem naredil napako, skok se mi je zelo počasi odvijal in se mi je zgodilo podobno kot na Kulmu. Težko je, ker nimam stabilnih dobrih uvrstitev in dobrih skokov v nizu. Dobro je kazalo po prvi seriji, sedaj pa je malo drugače. Poslovil sem se od naslova. Kaj pa boš, če si desetkrat petnajsti, potem ne moreš biti kar nenadoma prvi," je po prvem dnevu menil Peter Prevc.

Pred drugim dnevom je bil bolj sproščen. "Danes ni bilo takega pritiska rezultata, čeprav to skušam dati tudi sicer ob stran. Želja je osredotočenost na skoke, to je v glavi na vsaki tekmi."

Presenečen je bil, ko je po tretji seriji prevzel vodstvo. "Nisem imel občutka, da sem preletel zeleno črto, kar predstavlja prevzem vodstva. Tako sem ocenil, da je bil razplet kar ugoden zame. V poskusnem skoku sem tvegano nastopil, tudi sicer si na velikanki na 'limitu'. Treba je biti pogumen, a hitro se potem pojavijo napake, za vrh pa je treba skakati brez njih."

Zadovoljen je, ker se mu forma izboljšuje. "Sedaj imam relativno visoko raven skokov, je veliko možnosti za izboljšave, vendar ne smem prehitevati. Upam, da bo v nedeljo vreme zdržalo. Na ekipnih tekmah se lahko marsikaj zgodi, Bili smo že favoriti za medalje, včasih pa tudi ne. V Oslu od nas ni nihče pričakoval stopničk, tudi ne v Vikersundu, potem pa smo bili favoriti na naslednjih prvenstvih, pa ni bilo nič od nas," je pred nedeljsko tekmo dejal Prevc.