REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladna stran je sindikate javnega sektorja za danes vabila k nadaljevanju pogajanj

Vladna stran je sindikate javnega sektorja za danes vabila k nadaljevanju pogajanjMinister Koprivnikar in afera "alkotest" je trem policistom odnesla delavna mesta, foto: STA

Vladna stran je sindikate javnega sektorja za danes vabila k nadaljevanju pogajanj. Kakšen predlog bo na mizi, zaenkrat ni znano. Konkretne rešitve naj bi vladni predstavniki sindikatom predstavili danes, so pa v preteklih dneh z nekaterimi razmisleki seznanili vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin.

Več doslej niso razkrili. A ker se vračajo za pogajalsko mizo, gre sklepati, da vlada ima novo ponudbo, ki glede na njen zadnji, 22 milijonov evrov težak predlog, pomeni izboljšavo.

Ni pa pričakovati, da bi vladna stran lahko pristala na zadnjo sindikalno zahtevo, saj so sindikati na krovnih pogajanjih za javni sektor po sklenitvi sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides zahtevali sprostitev vseh še veljavnih varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom, kar bi pomenilo 215 milijonov evrov. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo vlada ostala tudi pri svoji ponudbi desetih milijonov evrov za odpravo anomalij v plačni skupini J, torej za tiste najslabše plačane v javnem sektorju.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je prejšnji teden ocenil, da imajo za dogovor s sindikati čas do konca tega tedna. Če pa se ne bodo dogovorili in bi vlada želel rast odhodkov za plače zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov ustaviti z interventnim zakonom, v sindikatih napovedujejo stavko. A že sama odločitev za interventni zakon bi pomenila težave v vladi, saj so v DeSUS in SD napovedali, da ga ne bodo podprli.