REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija s koronavirusom že bolj okužena kot Kitajska, na luknjičave ukrepe se požvižga tudi Janševa vlada

Slovenija s koronavirusom že bolj okužena kot Kitajska, na luknjičave ukrepe se požvižga tudi Janševa vladaMaske in teatralni koronavirus v vladi, Slovenija pa rekorderka po okuženih

Slovenija se, tako vsaj kaže, v tej krizi obnaša precej podobno kot Italija.

Kljub ustanovitvi kriznega štaba za boj proti koronavirusu in zaprisegi nove vlade zadeve ostajajo enako slabe, kot so bile zadnji mesec.

Novi koronavirus je sicer že zahteval prvo smrtno žrtev v Sloveniji. Po poročanju TV Slovenija je bolnik umrl na ljubljanski infekcijski kliniki.

Meje z Italijo je imela Slovenija še več kot mesec dni zatem, ko je bilo že jasno, da se po Italiji širi in vali smrtonosni koronavirus, še vedno na stežaj odprte.

Šlo naj bi za oskrbovanca doma starejših občanov v Metliki, od koder so dopoldne prišli podatki o novih okuženih. Okužbo so ugotovili pri sedmih stanovalcih in petih zaposlenih, oskrbovance so prepeljali na Kliniko Golnik.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem Doma starejših občanov.

Meje z Italijo je imela Slovenija še več kot mesec dni zatem, ko je bilo že jasno, da se po Italiji širi in vali smrtonosni koronavirus, še vedno na stežaj odprte.

Italija pa je danes najbolj okužena država na svetu.

Ob tem ni bilo niti jasnih navodil, da morajo vsi, ki se v tem času potepajo po Italiji takoj, avtomatsko in v popolno 14-dnevno karanteno, ko se vrnejo v Slovenijo.

Še danes Slovenija dopušča vstop potnikov iz Italije, ki nimajo očitnih znakov okužbe ali povišane temperature – čeprav so morda kužni.

Še danes Slovenija dopušča vstop potnikov iz Italije, ki nimajo očitnih znakov okužbe ali povišane temperature – čeprav so morda kužni.

Policisti in zdravstveni delavci spustijo v državo vsakogar, ki ima potrdilo in ima samo »mičkeno« temperaturo, ki ne presega 37,5 Celzija – pod pogojem, da ne kašlja.

Ukrepi na meji z Italijo

Ali kdo to res razume?

Znano je, da se bolezenski znaki pokažejo šele po nekaj dnevih, da asimptomatični prenašalci sploh ne vedo, da imajo virus in ne kašljajo – Slovenija pa se zanaša na prepoznavanje »kašljanja«!

Zakaj je temu tako, mnogim ni jasno.

Možna pa sta dva odgovora.

V Sloveniji imamo na oblasti popolnoma nesposobne politike in to ne glede na to, ali so na oblasti ali v opoziciji. To vidimo sedaj, ko je opozicija postala vlada in ponavlja neumnosti prejšnje vlade.

V Sloveniji imamo na oblasti popolnoma nesposobne politike in to ne glede na to, ali so na oblasti ali v opoziciji.

To vidimo sedaj, ko je opozicija postala vlada in ponavlja neumnosti prejšnje vlade.

Ali pa gre za to, kar v Veliki Britaniji imenujejo »doseganje čredne imunosti.«

Skratka, za namerno dopuščanje, da se vsi ali vsaj 60 odstotkov populacije v državi okuži, bolezen preboli in postane nanjo odporna in tako problem avtomatsko izgine.

Edina težava pri tem je, da lahko pri tem umre od 1 odstotka pa do 9 odstotkov prebivalstva, večinoma starejših.

Zaradi česar nekateri na družbenih omrežjih zgroženo komentirajo, da gre za primer »evgenike« in ne za načrt zdravstvenih ministrstev.

Odstotek prebivalstva od npr. 1,5 milijona prebivalcev Slovenije bi bilo 15.000 Slovencev. Mrtvih.

Države rekorderji - okuženost koronavirus

Že ta številka je tisočkrat večja od števila tistih, ki so padli v spopadih v Sloveniji leta 1991.

Kar pa bi Slovenijo oziroma njeno prebivalstvo v povprečju seveda nekoliko »pomladilo«.  

Gre za to? Ne vem, ampak ravnanje obeh vlad, prejšnje in sedanje glede koronavirusa je absolutno kriminalno.

To norost z odprtimi zahodnimi mejami namreč sedaj sprejema in izvaja tudi nova, Janševa vlada.

To norost z odprtimi zahodnimi mejami namreč sedaj sprejema in izvaja tudi nova, Janševa vlada.

Namesto da bi najprej uredila ta problem, si je nadela bele nagobčnike in se najprej ukvarjala s kadrovanjem.

Okuženost - Srbija in Hrvaška

Vsi italijanski državljani lahko tako še zmeraj vstopijo, »če ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal«, čeprav seveda ne morejo naprej iz Slovenije, niti čez mejo Madžarske in prav tako ne čez mejo Hrvaške ali Srbije.

In nikomur se to ne zdi čudno, osrednji mediji se še vedno ukvarjajo le z nepotrebno »paniko« v trgovinah.

Iz Niša (Srbija) pa so nedavno vrnili domov tudi letalo z Italijani niti izkrcati se niso mogli, četudi niso kašljali.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je nedavno celo opozorilo Slovenijo, da slovenski organi potnikov iz Italije ne usmerjajo v obvezno 14-dnevno karanteno ter da bodo zato morda v Avstriji uvedli zaporo svoje meje za slovenske državljane.

Vsi italijanski državljani lahko tako še zmeraj vstopijo, če ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Vendar tudi nova, Janševa vlada ni uvedla kakšnih posebno novih ukrepov – razen da bo pričela malce drugače preštevati okužene.

Pri tem podatki kažejo, da število okuženih hitro narašča – in kot kažejo krivulje, v tej fazi celo hitreje kot v Italiji.

Še malo, pa bo Slovenija po številu okuženih ujela Iran, morda celo Italijo!

Da se bolezen širi, je jasno. Da je ustaviti ni mogoče, tudi.

Gre pa seveda za to, da je potrebno bolezen upočasniti, saj bo sicer za vse najbolj hudo obolele – predvsem starejše – zmanjkalo zdravil in respiratorjev za dihanje.

Slovenija - okuženi

Slovenija ima ob tem več kot 86 primerov okuženih na 1 milijon prebivalcev. To je zelo veliko.

Za primerjavo ima Srbija, ki je že sprejela bolj drastične ukrepe od Slovenije (na primer - popolna prepoved vstopa Italijanov, Južnih Korejcev, Kitajcev, brez izgovorov in nedoslednosti) 4,7 okužena na milijon prebivalcev.

Tudi Avstrija jih ima veliko, 72,7 okuženih na milijon prebivalcev, vendar že sprejema ostrejše ukrepe.

Madžarska jih ima samo 2,6 na milijon, Bosna in Hercegovina 5,5, Hrvaška pa 9,3 na milijon prebivalcev.

Madžarska jih ima samo 2,6 na milijon, Bosna in Hercegovina 5,5, Hrvaška pa 9,3 okužena na milijon prebivalcev. Slovenija pa 86 okuženih na 1 milijon prebivalcev.

Makedonija jih ima 6,2.

Rekorderka je Italija s 349 okuženih na milijon prebivalcev, medtem ko je Kitajska kljub temu, da je bila v začetku najbolj na udaru, danes s 56,2 okuženimi na milijon prebivalcev skoraj enkrat manj okužena država kot Slovenija.

Na to, da Slovenija meja ne nadzoruje bolje vpliva tudi to, da je Slovenija prešla v fazo epidemije, kjer se bolezen širi med ljudmi in ne več od ljudi, ki so pripotovali in bolezen razširili v svojem lokalnem okolju.

Vedno več imamo bolnikov, ki so se okužili v Sloveniji.

Kljub temu pa sosednja Avstrija, Madžarska in Hrvaška svoje meje nadzorujejo precej bolje in tudi prekinjajo povezave z Italijo, Švico, Španijo in drugimi bolj okuženimi državami. 

Slovenija pa je doslej v boju proti koronavirosu zamujala in se zelo približala usodi Italije.

Zanimivo pa je, da nova vlada, ki je tako zelo kritizirala delo prejšnje, sadaj nadaljuje po isti poti kot Šarčeva vlada.

Edina razlika med to in prejšnjo vlado je - kadrovska politika.

Tako imenovani boj proti koronavirosu pa je ostal - enako neuspešen.

V naslednjih dnevih bo jasno, ali bo šla dokončno po poti zahodne sosede, ali pa bo uspela zajeziti tok okužb na podoben način kot Južna Koreja - ali pa ne.

Delite članek