REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prekarni delavec ne sme zboleti

Prekarni delavec ne sme zboletiSuzana Lara Krause. Foto: osebni arhiv

Glede na to, da ste samozaposleni me zanima, kako gledate na prekarne oblike zaposlitev in kaj bi ukrenili na tem področju?
Vedno več ljudi je zaposlenih v različnih oblikah prekarnega dela, npr. zaposlitev s krajšim delovnim časom, delo za določen čas, delo prek  avtorskih pogodb in podjemnih pogodb, samozaposlitev, posredovanje delovne sile preko agencij za delo, študentsko delo. Problem prekarnega dela je zmanjšanje zaščite delavcev s strani države, večja osebna odgovornost za delo in večja negotovost materialnega stanja. Prekarni delavec ne sme zboleti in če je ženska, se težje odloči za otroka. Predsednik ima lahko pri urejanju tega področja le proaktivno vlogo. Vzpodbujala bom dialog med različnimi sektorji, ki znajo in zmorejo najti prave rešitve. Pomembno vlogo pri tem mora imeti tudi povezovanje šolskega sistema z gospodarstvom, da bomo izobraževali kadre, ki so v Republiki Sloveniji iskani in zaposljivi. To bo privedlo do manjše brezposelnosti in tudi manjše potrebe po oblikah prekarnega dela. V Sloveniji imamo namreč na eni strani deficitarne poklice na drugi pa veliko maso visoko izobraženega nezaposljivega kadra. Z ustreznim izobraževalnim sistemom in ustvarjanjem dodane vrednosti bomo mladim vrnili upanje in prihodnost.

Zakaj ste se začeli ukvarjati s politiko?
Za politiko sem se zanimala že v študentskih letih, za vstop v SLS pa me je navdušil moj oče. Kot državljanki mi ni vseeno za našo državo in vidim mnoga področja, na katerih bi morali biti bolj uspešni, kot smo. Verjamem v pozitiven odnos do prihodnosti in verjamem, da se moramo mladi aktivno zavzeti za spremembe. Jaz sem se na svoj način.

Katero obdobje zgodovine vam je najbolj zanimivo in zakaj?
Obdobje reformacije, ko smo dobili prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku. Jezik in kultura sta temelja, na katerih smo kot narod zgradili lastno državo.


Zakaj ste se odločili kandidirati na predsedniških volitvah? Ste o tem razmišljali že dalj časa?
Za predsednico države kandidiram, ker mi ni vseeno. Želim biti predsednica, ki stoji za ljudmi in misli vnaprej. Kot vedno v življenju, če želiš, da se kaj premakne, in meniš, da bi k temu lahko prispeval, se pač moraš izpostaviti. Verjamem, da je čas, da priložnost v Sloveniji dobijo tudi mladi in z mano jo bodo dobili, saj se bo slišal tudi njihov glas. Verjamem, da si Slovenija to zasluži in to tudi potrebuje. Ljudje potrebujejo predsednico, ki sliši njihov glas in poskrbi, da so slišani tam, kjer se sprejemajo odločitve. Verjamem, da mora predsednik države manj govoriti in več narediti. Manj se mora nastavljati in se bolj postaviti za ljudi, zavzeti stališče pri ključnih vprašanjih in kot moralna in politična avtoriteta usmeriti narod. Kandidiram, ker verjamem, da moramo Slovenijo vrniti ljudem. 

Če bi bili izvoljeni, v katero državo bi najprej odpotovali kot predsednik republike?
V sosednje države – v Italijo ali Avstrijo, tudi k naši manjšini na avstrijskem Koroškem.

Kaj bi rekli ameriškemu predsedniku Trumpu, ko bi ga srečali?
Da naj ZDA pristopijo k pariškemu podnebnemu sporazumu, da omejimo ogrevanje ozračja, ki vpliva na podnebne spremembe.

Kakšno mnenje imate glede situacije s Severno Korejo?
Merjenje moči med Severno Korejo in svetovnimi velesilami je igra, ki ima lahko grozne posledice za ves svet. 

Kako vidite prihodnost Slovenije?
Prihodnost Slovenije so mladi. Prav zato morajo dobiti priložnost in zavzeti tudi položaje, na katerih bodo lahko sokreirali prihodnost, v kateri bodo čez 50, 60 let živeli oni in njihovi potomci. Slovenija je čudovita dežela, v ljudeh imamo ogromno potenciala, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov zdaj ni izkoriščen, nima priložnosti. Prednost mladih je neobremenjenost s preteklostjo, njihov pogum pri novih podvigih in njihova zavzetost – danes ni lahko biti mlad. Veliko poguma, zavzetosti in vztrajnosti potrebuje mlad človek že za to, da si najde službo, ustvari družino in ostane tu, ponosen na Slovenijo. Imamo bogastvo naravnih virov in vsa izhodišča, da Sloveniji vrnemo prihodnost.

S katerimi besedami bi povabili tuje investitorje v Slovenijo?
Vsekakor bi povedala, da je v Sloveniji polno delovnih ljudi. Želim si tudi, da bi jim lahko povedala, da so vnaprej v občinskih prostorskih načrtih določena območja, kjer lahko investitorji gradijo različne obrate in da so v očeh zakonodaje izenačeni s slovenskimi.

Kaj bi bila prva državniška stvar, ki bo jo storili kot predsednik?
Obiskala bi sosednje države in sklicala bi vse tri veje oblasti, da naredimo pregled stanja, v katerem je država. Seveda je ena stvar jasna že zdaj: narediti moramo red. 

Povezane novice