REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nikoli več ne bom Serpentinšek!

Nikoli več ne bom Serpentinšek!Marjan Šarec. Foto: osebni arhiv

Gospod Šarec, v spominu ste nam še vedno zapisani kot Serpentinšek. Se še vedno kdaj vživite v vlogo tega lika, razmišljate kot ta lik?
Ne.

Zakaj ste se začeli ukvarjati s politiko?
Zato, da bi kaj dobrega naredil za skupnost.

Katero obdobje zgodovine vam je najbolj zanimivo in zakaj?
20. stoletje, ker še danes čutimo vplive takratnega dogajanja.

Zakaj ste se odločili kandidirati na predsedniških volitvah? Ste o tem razmišljali že dalj časa?
Zato, da bom imel na volitvah koga obkrožiti. Doslej se imel vedno pomisleke. Predvsem pa zato, ker je čas za človeka, ki ima stališča in ne želi biti vsem všečen.

Če bi bili izvoljeni, v katero državo bi najprej odpotovali kot predsednik republike?
Verjetno na Hrvaško.

Kaj bi rekli ameriškemu predsedniku Trumpu, ko bi ga srečali?
Dober dan.

Kakšno mnenje imate glede situacije s Severno Korejo?
Severna Koreja je muzejski primer diktature, kjer mora samodržec, če želi ohraniti dinastično oblast, ves čas ohranjati zunanjega sovražnika, ker je zanj to edini način preživetja. ZDA bi morale biti zelo previdne, kajti po mojem Kim Jong-un kot hedonist vajen razkošnega življenja, niti nima namena sprožiti kakšne vojne, temveč zgolj opozarja nase, saj ve, da ljudstvo živi slabo. Vsekakor twitter ni prava pot za reševanje tega problema. Bojim se, da tudi vojaško posredovanje ne bi bilo uspešno, kar se je na primeru drugih diktatur tudi pokazalo. Ustvarjena so bila samo nova krizna žarišča in trume beguncev. Moje mnenje je, da si tudi Južna Koreja ta hip ne želi združitve, saj bi 20 milijonov revnih Severnokorejcev zelo slabo vplivalo na njeno gospodarstvo. Ampak to je samo moje mnenje. Sčasoma se bo tudi ta režim sesul, pa čeprav se danes zdi večen. Spomnimo se samo propada nekdanje nemške demokratične republike, ki se je zgodil čez noč. Takrat je ostala brez zaveznika v Moskvi, tukaj pa se lahko zgodi podobno, če se Pjongjangu odreče Peking.

Kako vidite prihodnost Slovenije?
Z novimi ljudmi (ne novimi obrazi) v državni politiki jo vidim svetlo, z dosedanjimi kameleoni pa ne več tako.

S katerimi besedami bi povabili tuje investitorje v Slovenijo?
Dobrodošli v Sloveniji, povejte, kaj potrebujete za zagon proizvodnje (v smislu zakonodaje, ne subvencij) in potrudili se bomo, da vam to omogočimo. Enako, če ne še bolj, pa velja za domače investitorje.

Kaj bi bila prva državniška stvar, ki bo jo storili kot predsednik?
Novoletni nagovor državljankam in državljanom, v katerem bi jih pozval, da skupaj z menoj nehamo jamrati in se močno usmerimo v prihodnost in verjamemo vase.
 

Povezane novice