REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako ravnati v primeru nesreče na smučišču?

Kako ravnati v primeru nesreče na smučišču?VIR: Profimedia

Zimske počitnice so tik pred vrati, z njimi pa obiski tujih in domačih smučišč. Poznate svoje pravice v primeru smučarske nesreče?

Podobno kot pravila ravnanja v prometnih nesrečah ureja Zakon o varnosti cestnega prometa, tako pravila ravnanja smučarjev in drugih obiskovalcev na urejenih smučiščih, pravice in dolžnosti upravljavca smučišča in njegovih nadzornikov ter pooblastila policistov na smučišču ureja Zakon o varnosti na smučiščih.

Če imate pri sebi mobilni telefon ali fotoaparat, lahko kraj dogodka fotografirate sami.

Kako ukrepati, če ste vpleteni v nesrečo na smučišču? Če ste prepričani, da je za to kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, pokličite reševalno službo in nadzornika smučišča, ki bosta sestavila zapisnik o nesreči ter fotografirala prizorišče nesreče. Če imate pri sebi mobilni telefon ali fotoaparat, lahko kraj dogodka fotografirate sami. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so pripravili pravila ravnanja v primeru smučarske nesreče, svetujejo, da shranite svojo veljavno smučarsko vozovnico in poskušate zbrati tudi imena in naslove prič dogodka, ki so pri dokazovanju krivde največkrat ključnega pomena.

Kot poudarjajo na ZPS, morajo morebitni očividci ali nepoškodovani udeleženci nesreče do prihoda nadzornika ali policista počakati na prizorišču nesreče.

Smučanje, reševanje, aki
Nesreča na smučišču pogosto vključuje reševanje in medicinsko pomoč | VIR: profimedia

Kdo krije stroške reševanja?

Nesreča na smučišču pogosto vključuje reševanje in medicinsko pomoč, za katero pa na slovenskih in tujih smučiščih velja drugačna ureditev.

Za poravnavo stroškov prevoza s slovenskih smučišč zadostuje zdravstvena kartica

Podobno kot pri drugih nesrečah se stroški za prvo pomoč, nujno medicinsko pomoč in prevoz do kraja, kjer lahko poškodovanec dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, poravnajo iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v ustreznem odstotnem deležu. Če poškodovani smučar ni zavarovan, mora stroške poravnati sam. Četudi v trenutku nesreče pri sebi nimate kartice zdravstvenega zavarovanja, vas bodo reševalci ustrezno oskrbeli in poskrbeli za prevoz v dolino. Če je vašo nesrečo povzročil nekdo drug, lahko zavarovalnica terja povračilo stroškov od povzročitelja nesreče.

V tujini ne zadostuje niti evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Glede na to, da reševanje na smučiščih v tujini običajno ne spada med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, pred odhodom na smučanje zunaj Slovenije ne pozabite skleniti zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, kajti kaj hitro se lahko zgodi, da boste za zdravstveno oskrbo na smučišču in prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene ustanove, sploh če bo potreben prevoz s helikopterjem, plačali tudi več tisoč evrov. Na ZPS svetujejo, da si pred sklenitvijo zavarovanja vzamete čas, pa čeprav večina zavarovalnic ponuja preprosto in hitro sklenitev turističnega zavarovanja kar z domačega naslanjača prek spleta ali celo na poti s SMS-sporočilom.

Evropska kartica zavarovanje / smučanje
Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni samo nujne zdravstvene storitve
Zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, a kot opozarjajo na ZPS, to ni garancija, da ne bodo potrebna določena doplačila. Na ZPS so v novembru lansko leto na priljubljenih smučiščih Slovencev v Avstriji, Italiji in Franciji opravili poizvedbo o stroških helikopterskega prevoza s smučišča v bolnišnico in reševanja s sanmi (s t. i. akijem), saj so to največji stroški, ki potrošnika lahko doletijo v primeru nezgode na smučišču. Enotnega pravila ni, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno – zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

Primer: Avstrija

V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z reševalnim vozilom iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja. Avstrija tako iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja izrecno izključuje kritje stroškov reševanja v primerih poškodbe v gorah med izvajanjem prostočasnih aktivnosti, med katere spada tudi smučanje. Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do 8000 evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja (približno 80 do 90 evrov/minuto). Izjemoma lahko v posebej upravičenih primerih, ko gre za hujše poškodbe, zahtevate povračilo stroškov reševanja v višini 849,93 evra, kar pa je po navadi le majhen del celotnega zneska, ki bo šel iz vašega žepa.

Tudi stroški reševanja z reševalnimi sanmi, niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

Smučanje, sedežnica
Imetnik smučarske vozovnice je zavarovan pri prevozu na vseh žičniških napravah in pri uporabi smučišča | VIR: profimedia

200 smučarskih nesreč na Krvavcu

Kako konkretno to urejajo na Krvavcu? Na največjem gorenjskem smučišču Krvavec so povedali, da v sezoni v povprečju zabeležijo okrog 200 smučarskih nesreč. Za primerjavo: smučišče v sezoni obišče 200 tisoč smučarjev.

Kako ukrepajo v primeru nesreče? Eden od nadzornikov - na smučišču so vedno štirje - v primeru smučarske nesreče najprej obvesti reševalca. Ta pregleda ponesrečenca in ga po potrebi oskrbi, odpelje v reševalno službo ali pokliče zdravnika, ki je v času praznikov, koncev tedna in počitnic vedno prisoten na smučišču. Če primer zahteva helikoptersko reševanje, pokliče helikopter.

Ali je smučar zavarovan že z nakupom smučarske vozovnice? Imetnik smučarske vozovnice je zavarovan pri prevozu na vseh žičniških napravah in pri uporabi smučišča, in sicer za: - primer telesne poškodbe, - poškodbe, ki nastanejo zaradi poškodovane opreme oz. tovora, vendar je upravljavec smučišča odgovoren le, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti.

Proti komu lahko smučar sproži odškodninski postopek? Poškodovani smučar lahko odškodninski postopek sproži neposredno: - zoper upravljavca smučišča, - drugega smučarja ali - zavarovalnico, pri kateri ima povzročitelj škode sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno odgovornost.

Povezane novice