REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropske volitve za telebane: Zakaj rezultati volitev ne bodo spremenili ničesar

Evropske volitve za telebane: Zakaj rezultati volitev ne bodo spremenili ničesarUrsula bo izgubila vojno, ki jo vodi v imenu poražencev... Vir: Posnetek zaslona, X

Te dni smo bili z vseh strani medijsko bombardirani na temo pomena »evropskih volitev«.

Morda najpomembnejše vprašanje na teh volitvah – vprašanje vojne ali miru v Evropi in svetu – je bilo potisnjeno na stranski tir, o vseh drugih temah pa so politiki znova obljubljali veliko.

Izvedeli smo, da se kar 80 odstotkov zakonodaje, ki se sprejema v Evropskem parlamentu nanaša na našo državo in da je zato zelo pomembno, da se volitev udeležimo.

In tako naprej…

Uspeh desnih strank, ki nasprotujejo množičnim migracijam. Vir: Posnetek zaslona

Strašili so nas tudi z velikim uspehom desnih strank, ki so sicer res dosegle velik uspeh, a znova ne takšnega, da bi lahko bistveno spremenil usmeritev Evropske unije.

A zadeva ni tako enostavna.

Kruta resnica je, da bodo rezultati evropskih volitev verjetno imeli še največji vpliv na blagostanje tistih, ki so dobili sanjsko plačana mesta v institucijah EP in Evropske komisije, sicer pa bodo imeli veliko bolj omejen vpliv, kot se ljudje bojijo – ali upajo.

Predstava za javnost: Robert Golob in frau Genocide. Vir: Posnetek zaslona

O tem piše Thomas Fazi na UnHerd.

Najbolj očitno dejstvo, ki pritrjuje njegovi oceni je spoznanje, da je liberalno-centristični blok – tj. »super velika koalicija« von der Leyenove, ki jo sestavljajo desnosredinska EPP, levosredinska SD&D in liberalna ER – ohranila večino, kar kaže na verjetnost drugega mandata za aktualno predsednico Evropske komisije.

In jasno je, kaj to pomeni za EU – glede na neutemeljene ocene razvpite ginekologinje, podžiganje k vojni in ukvarjanje z zadevami o katerih nima pojma – veliko slabega.

Večja prisotnost desno-populističnih strank v EP bo zagotovo vplivala na zakonodajni postopek, zlasti na zelo polarizirajoča vprašanja, kot sta evropski zeleni dogovor in priseljevanje, vendar so te stranke globoko razdeljene glede več ključnih strateških vprašanj: socialnih in gospodarskih zadev, evropske širitve, Kitajske, odnosi med EU in ZDA in, kar je najpomembnejše, Ukrajine.

Te dni smo bili z vseh strani medijsko bombardirani na temo pomena »evropskih volitev«. Kruta resnica je, da bodo rezultati evropskih volitev verjetno imeli še največji vpliv na blagostanje tistih, ki so dobili visoko plačana mesta v tej instituciji, sicer pa bodo imeli veliko bolj omejen vpliv, kot se ljudje bojijo – ali upajo.

To pomeni, da bodo, tudi če jim bo uspelo potisniti Evropsko komisijo v desno, svoj volilni uspeh težko spremenile v politični vpliv; o najpomembnejših izzivih Evrope se zdi malo verjetno, da bodo glasovale kot blok.

Morda največji problem je dejstvo, da EU ni demokratična institucija. EU v celoti gledano ni demokracija.

Evropski parlament nima niti pristojnosti zakonodajne pobude, kar je osnovni znak nacionalnih parlamentov. V EU dejanske moči ne izvaja Evropski parlament ali celo demokratično izvoljene vlade, temveč institucije, ki so večinoma izolirane od kakršne koli oblike demokratične odgovornosti - predvsem Evropska komisija, Evropska centralna banka in Sodišče EU. Te so sposobne učinkovito uveljaviti kakršno koli politiko izvoljenih vlad - in jih celo prisilno odstraniti s položaja, kot so storili s Silviom Berlusconijem leta 2011.

Evropski parlament lahko izvaja določen nadzor nad politikami Komisije, vendar sam EP ostaja v osnovi nedemokratična institucija.

Celoten zakonodajni postopek –, ki poteka prek sistema neformalnih tristranskih srečanj o zakonodajnih predlogih med predstavniki Parlamenta, Komisije in Sveta in je znan kot trialog – je milo rečeno nepregleden.

Evropski parlamet
EP: Leglo odtujene politične elite. Vir: Posnetek zaslona, X

To še poslabšuje dejstvo, da je Evropski parlament fizično, psihično in jezikovno bolj oddaljen od običajnih ljudi kot nacionalni, zaradi česar je bolj dovzeten za pritiske lobistov in dobro organiziranih oligarhičnih povezav. Posledično tudi najbolj dobronamerne politike, ko enkrat pridejo v Bruselj, posrka njegov mehurček.

Evropski parlament nima niti pristojnosti zakonodajne pobude, kar je osnovni znak nacionalnih parlamentov.

Na še bolj temeljni ravni se nič od tega ne bo nikoli spremenilo, tudi če bo Evropski parlament dobil polna zakonodajna pooblastila; iz preprostega razloga, ker ni evropskega demosa, ki bi ga lahko predstavljal parlament. Takšen demos – politična skupnost, ki jo na splošno opredeljujejo skupni in relativno homogeni jezik, kultura, zgodovina, normativni sistem itd. – še vedno obstaja samo na nacionalni ravni.

Dejansko je EU še vedno globoko razdrobljena po nacionalnih gospodarskih, geopolitičnih in kulturnih prelomnicah – in zdi se, da se to verjetno ne bo spremenilo.

»Zaradi vseh teh razlogov je malo verjetno, da bodo zadnje volitve rešile pereče gospodarske, politične in geopolitične probleme, ki pestijo EU: stagnacijo, revščino, notranje razlike, demokratično onemogočanje pravic in, kar je morda najbolj ključno za prihodnost celine, agresivno NATO-izacijo in militarizacijo v kontekstu stopnjevanja napetosti z Rusijo.

Največji vpliv teh volitev bodo verjetno nacionalne posledice v določenih državah - zlasti v Franciji, kjer je Macron sklical predčasne zakonodajne volitve zaradi velikega poraza, ki ga je utrpel zaradi Marine Le Pen. To pa povzroča tudi težave, saj kaže na še en način, kako EU destabilizira nacionalno politiko.

Vesel sem, da vidim Macrona ponižanega, vendar je ideja, da bi morale evropske volitve neposredno vplivati ​​na vlade z nacionalnimi mandati, nevarna ocenjuje Thomas Fazi.

Konec koncev, populisti ne bi smeli nikoli pozabiti, da je omejevanje ljudske suverenosti in demokracije – ter upiranje populističnim uporom, kot je ta, ki smo mu trenutno priča po vsej Evropi – v mnogih pogledih razlog za to, da je bila EU sploh ustanovljena.

Tisti, ki verjamejo v demokracijo in ljudsko suverenost, bi si morali prizadevati za rušenje EU – ne za njeno reformo, ocenjuje Fazi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek