REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Seks v mestni hiši

Ljubljanski župan Zoran Janković bo morda po zadnji seksualni aferi marsikoga spomnil na razvpitega italijanskega premierja in ženskarja Silvia Berlusconija – prepotenten, šovinističen moški z željo po oblasti, pri katerem so meje med dobrim in zlom, med spodobnostjo in pravičnostjo zabrisane. In ko ga zasačijo z roko v marmeladi, se priduša, da ni nič narobe naredil, da je nedolžen in da gre za politično zaroto proti njemu ...

Nobena skrivnost ni, da ženske službe dobijo tudi prek postelje. Mnoga je na kakšnem razgovoru že dobila kakšen namig – in samo od nje je odvisno, kaj je potem storila. Ljubljanska farmacevtka se je znašla v stiski in ker je vedela, da mora zaposlitev v Ljubljanskih lekarnah odobriti župan, se je obrnila nanj po pomoč. Ta je kot neizprosni poslovnež seveda zahteval nekaj v zameno. In to tudi dobil, farmacevtka je v to privolila. Seveda ni prav storil noben od njiju – vsak je izkoristil moč, ki jo ima. Tako kot obsojamo direktorje, ki na pisarniških kavčih opravljajo razgovore s svojimi bodočimi zaposlenimi, obsojamo tudi župana, ki je očitno izkoristil stisko ženske, ki se je znašla na robu preživetja. Bi lahko takšno plačilo, kot ga je hotel župan za posredovanje službe, farmacevtka zavrnila? Absolutno. Bi moral imeti župan toliko etike in načelnosti, da bi ji poskušal pomagati zato, ker ji lahko, za plačilo pa imeti moralno zadovoljstvo, ker je storil nekaj dobrega? Ali pa bi ji naj enostavno rekel: Draga moja, ne moremo te zaposliti v naših javnih lekarnah, poišči si raje službo pri zasebnikih...

Kot je razvidno iz ovadbe, je policija Jankoviću pričela prisluškovati po tem, ko so marca 2014 dobili naznanilo o sumu storitve kaznivega dejanja jemanje podkupnine, ki naj bi ga storila Zoran Janković in še nekdo. Spolno izsiljevanje za službo za nedoločen čas, ki bi mami samohranilki pomagala do posojila za stanovanje, je očitno definirano kot jemanje podkupnine. In če beremo prisluhe, se je Zoran Janković res obnašal kot poslovnež: farmacevtka je županu na mobilni telefon poslala sporočilo: "Pozdravljen gospod zupan! Spet nujno potrebujem vaso pomoc…prosim kdaj se lahko oglasim pri vas? Lp." 

Zoran Janković jo je po prisluhih policije sodeč še isto minuto poklical nazaj. Farmacevtka je policistom povedala, da sta se z županom dogovorila, da se še istega dne ob devetih zvečer dobita v njegovi pisarni v mestni hiši. Ona bi mu "predstavila svoj problem, in sicer da je v ločitvenem postopku, da je ostala brez stanovanja", je zapisano v ovadbi. Nato je ob 21.05 poslala še SMS-sporočilo: "sem tukaj pri vratarju! Lp." Kot je zapisano v ovadbi, je farmacevtka  nato Jankoviću v njegovi pisarni opisala "svoj položaj in stisko, v kateri se je takrat nahajala, in sicer, da potrebuje službo za nedoločen čas, da bo lahko pridobila kredit za nakup stanovanja". Zoran Janković je nato "v nadaljevanju njunega srečanja zahteval od nje obljubo spolnega odnosa, ker bo poskrbel, da se bo zaposlila v JZ Lekarna Ljubljana za nedoločen čas, obljubil ji je tudi, da ji bo pomagal pri ureditvi stanovanja". Farmacevtka je še povedala, da "bo naredila vse, da bi dala otrokom lep, topel dom".

Na koncu je farmacevtka službo torej dobila, župan je dobil seks v Mestni hiši in pri njej doma. In policijske prisluhe, ki so ga razkrinkali, poleg njega pa še direktorja Ljubljanskih lekarn Marjana Sedeja, ki po "šefovem" naročilu zaposlitev uresničil. Sicer pa nesrečna farmacevtka verjetno ni bila prva, ki je tako dobila službo. Zato bi bilo edino pravilno, da bi se javile še vse ostale, ki so morale županu nuditi seks v zameno za službo, posojilo ali topel dom za otroke.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

eva.jandl@tatrenutek.si