REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Tonin na kavi danes gostil še prvaka SD Židana

Tonin na kavi danes gostil še prvaka SD ŽidanaMatej Tonin NSi

Novi predsedujoči NSi Matej Tonin je danes na pogovoru ob kavi gostil predsednika SD Dejana Židana. Po Toninovih besedah sta govorila predvsem o davkih na plače, strinjala pa sta se, da bodo dialog ohranili tudi v prihodnje. Kot je dejal Židan, so sicer imeli dobro komunikacijo tudi z dosedanjo predsednico Ljudmilo Novak.

Tonin je bil v izjavi po srečanju kratek. Izrazil je zadovoljstvo, da sta z Židanom našla skupini jezik, da se tako Socialni demokrati kot tudi NSi zavzemajo za znižanje obdavčitve plač. Sicer pa je pojasnil zgolj še, da bodo tudi v prihodnosti "ostali komunikacijski kanali odprti".

Tonin je bil v izjavi po srečanju kratek. Izrazil je zadovoljstvo, da sta z Židanom našla skupini jezik, da se tako Socialni demokrati kot tudi NSi zavzemajo za znižanje obdavčitve plač.

Židan je novinarjem povedal, da je na srečanju predstavil stališče SD. Kot je dejal, tudi slovenski ekonomisti vedo, da je v Sloveniji, ko seštejemo vse davke in takse, ta seštevek nižji kot v primerljivih državah, na primer v Avstriji in Nemčiji. Kar je v Sloveniji napaka, pa je, da so neprimerljivo bolj obdavčeni ljudje, pomembno manj pa dobiček in premoženje.

"In to je škodljiva obdavčitev in to je potrebno rešiti s prestrukturiranjem davkov," je poudaril tudi v izjavi za javnost in dodal, da bi z nekim hitrim prestrukturiranjem lahko hitro izboljšali življenjski standard vseh ljudi, ne le najrevnejšim, tudi drugim, srednjemu sloju, ki je pomemben za razvoj, inovativnosti, nove projekte v Sloveniji.

Ocenil je, da želita oba s Toninom narediti nekaj, da bo ljudem Sloveniji bolje in to so po njegovih besedah dobri temelji za pogovore. Seveda pa, kot je dodal, o vseh stvareh ne razmišljajo podobno ali enako.

Po njegovih besedah so imeli dobro komunikacijo tudi z dosedanjo predsednico NSi, mu je pa žal, da ni uspelo priti do tega, da bi bila NSi del neke širše koalicije, kar bi omogočilo, da bi bilo mogoče nekoliko manj ideoloških razprav, ki jih v Sloveniji ne potrebujemo.

Židan sicer ocenjuje, da se trenutna govorica NSi približuje govorici nemške kanclerke Angele Merkel in njene skupine znotraj Nemčije, več pa bo pokazalo obnašanje v prihodnje. Se je pa v Nemčiji njihova krščanska usmeritev precej prepletla s solidarno usmeritvijo, in to je nekaj, kar cenijo socialni demokrati v Nemčiji, pa tudi v Sloveniji, je dejal.

Tonin se je sicer že v ponedeljek srečal s predsednikom vlade in SMC Mirom Cerarjem, prvakom SDS Janezom Janšo, že prejšnji teden s predsednikom zunajparlamentarne SLS Markom Zidanškom ter danes s predsednikom zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Alešem Primcem. Odklonila pa sta ga prvak DeSUS Karl Erjavec in stranka Levica. V sredo se bo srečal z Alenko Bratušek.