REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Hrvaška predsednica v Budimpešto po pojasnila glede OECD

Hrvaška predsednica v Budimpešto po pojasnila glede OECDHrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitrović, foto: STA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v soboto v Krapini napovedala, da bo v torek na delovnem obisku v Budimpešti zahtevala pojasnila glede napovedi Madžarske, da ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD). Izrazila je tudi presenečenje zaradi te napovedi uradne Budimpešte.

Grabar-Kitarovićeva je v soboto na festivalu kajkavskih popevk v Krapini izrazila presenečenje nad odločitvijo Madžarske. "V torek bom na Madžarskem in govorila bom s premierjem Viktorjem Orbanom ter predsednikom Janosom Aderjem. Upam, da bom dobila dodatna pojasnila in da bomo začeli pogovore, kako odpraviti blokado," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina povedala hrvaška predsednica.

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD.

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v tej organizaciji.

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Hernadi je v začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

Grabar-Kitarovićeva je v sobotnem pogovoru za televizijo N1 sicer opozorila, da so med madžarsko in hrvaško odprta vprašanja, ki niso lahko rešljiva, kakršno je tudi vprašanje Ine in Mola. "Vendar pa mislim, da obstaja način, da kot zreli demokratični državi pristopimo k reševanju vsega tega," je dejala.

Ponovno je kritizirala tudi napoved Slovenije, da ne bo podprla hrvaškega članstva v OECD. "Mislim, da ta arbitraža ne bi smela določati slovenskih stališč do nas glede drugih vprašanj, od OECD do schengna," je še dejala Grabar-Kitarovićeva za N1.

Dejala je, da so "odnosi med Hrvaško in Slovenijo na splošno precej bolj pozitivni, kot kaže to vprašanje, o katerem se vseskozi govori". Podarila je, da je "več kot milijon Slovencev obiskalo hrvaško obalo, kjer so dobrodošli gosti". Enako je z Madžari, je še dodala, kot poroča Hina.