REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Erjavec: Slovenija bo šla sama po poti priznanja Palestine

Erjavec: Slovenija bo šla sama po poti priznanja PalestineKarl Erjavec

Slovenija bo šla sama po poti priznanja Palestine, je dejal zunanji minister Karl Erjavec po pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in kolegi iz EU danes v Bruslju. Erjavec konec meseca od zunanjepolitičnega odbora državnega zbora pričakuje zeleno luč, nato pa marca ali aprila obravnavo vprašanja na plenarni seji parlamenta.

"Slovenija ima samostojno zunanjo politiko in ne vem, zakaj bi kar naenkrat čakali še na nekatere druge," je poudaril Erjavec, ki o izidu domače razprave ne dvomi, saj da je zadeva koalicijsko usklajena.

Minister je prepričan, da se bo dolgoročno izkazalo, da je "Slovenija v pravem trenutku sprejela pravo odločitev", ter da bodo sledile tudi druge države.

Minister je prepričan, da se bo dolgoročno izkazalo, da je "Slovenija v pravem trenutku sprejela pravo odločitev", ter da bodo sledile tudi druge države. Na podlagi današnjih neformalnih razprav razume, da je dobro, da Slovenija napravi ta prvi korak.

Abas je po Erjavčevih besedah dejavnosti Slovenije pozdravil in dejal, da vidi v tem pomemben signal za druge članice EU, ki Palestine še niso priznale. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo Sloveniji sledile tudi nekatere druge članice, ki sedaj o tem še razpravljajo.

Erjavec je spomnil na svojo nalogo, da se danes o tem vprašanju pogovori s kolegi iz držav, kjer prav tako poteka notranja razprava o statusu Palestine. Povedal je, da se je pogovoril z ministri iz Francije, Portugalske, Belgije, Luksemburga in Irske.

Načeloma vsi podpirajo prizadevanja Slovenije, da prizna Palestino, je po pogovorih z omenjenimi kolegi dejal Erjavec. Nekateri zunanji ministri ocenjujejo, da je poteza Slovenije poteza v pravo smer, je še dodal.

Francija pravi, da potrebuje še nekaj časa in da želi videti, kaj bo z usodo bližnjevzhodnega procesa, je povedal Erjavec in izpostavil, da je francoski zunanji minister sicer zelo močno podprl odločitev Slovenije. Nekatere druge države pa imajo notranjepolitične težave, je še dodal.

Palestinski predsednik se je po Erjavčevih navedbah tudi na kosilu z zunanjimi ministri EU Sloveniji zahvalil za to potezo in ponovil prepričanje, da lahko priznanje Palestine samo prispeva k spodbuditvi nadaljnjega političnega dialoga.

Erjavec je slovenske načrte pojasnil z besedami, da je v Sloveniji ves čas od nastanka države prisotna razprava o priznanju Palestine, ker je pravica do samoodločbe za Slovenijo posebnega pomena.

Na vprašanje, ali ga skrbijo politične ali gospodarske posledice, minister odgovarja, da se ve, kako je bilo v preteklosti, ko so nekatere države priznale Palestino, a da posledice naj ne bi bile takšne, da tega ne bi smeli storiti.

S priznanjem dajemo Palestini močnejši, enakovreden položaj, ko gre za politična pogajanja, in branimo rešitev dveh držav, je še poudaril Erjavec in dodal, da je odločitev povsem usklajena s stališči EU.

Samostojno Palestino priznava deset članic unije: Bolgarija, Poljska, Portugalska, Švedska, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija. Švedska jo je priznala leta 2014, Portugalska leta 2012, preostale države pa leta 1988.