REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Diktatorsko nastrojeni Erdogan napovedal ponovno uvedbo smrtne kazni po referendumu; In kaj meni EU...?

Diktatorsko nastrojeni Erdogan napovedal ponovno uvedbo smrtne kazni po referendumu; In kaj meni EU...?Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes izrazil pričakovanje, da bo parlament po aprilskem referendumu o ustavnih spremembah ponovno uvedel smrtno kazen. S tem bi si lahko Ankara otežila pot v Evropsko unijo.

"Družinam mučenikov, herojev (neuspelega državnega udara) se ni treba bati. Verjamem, da bo, če bo bog dal, parlament storil potrebno za uresničitev vaših zahtev po smrtni kazni," je povedal Erdogan. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je dodal, da bo on zakon potrdil brez zadržkov.

Turški predsednik je po neuspelem državnem udaru julija lani že večkrat napovedal uvedbo smrtne kazni. To bi lahko po njegovih besedah ponovno uvedli po aprilskem referendumu, ki bo prinesel okrepitev njegovih predsedniških pristojnosti.

K tej agencijski novici ni, kaj dodati, razen jasnega NE, da Recep Tayyip Erdogan in "njegova" Turčija ne sodita v Evropo, kaj šele, da bi Turčija postala članica EU. Tisti, ki hoče Turčiji, omogoči (to ves čas pomalem "dovoljuje" nemška kanclerka Angela Merkel, ki samostojno odloča, kaj je prav in kaj ne za EU, ko gre za Turčijo), da bi ta postala članica evropske skupnosti, ali ne ve, kaj je diktatura ali pa to ve, pa ga zaradi koristi, ki ji naj bi imel od nje, to, kar počenja Erdogan to ne moti.

Še več! Človek dobiva občutek, ko spremlja to Erdoganovo samopašnost in cinizem, da si Nemčija domišlja, da je ona EU ostale članice pa so njene province, ki nimajo pravice diktatorsko nastrojenemu Erdoganu povedati, da to kar dela oni presega izraz besede diktatura.