REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Ali je nastopil čas za veliko koalicijo?

V predhodni anketi, ki smo jo objavili prejšnji teden, nas je zanimalo mnenje bralcev, katero izmed 25 list bodo volili na državnozborskih volitvah. Glas je oddalo kar 1.338 bralcev.
Ali je nastopil čas za veliko koalicijo?

Eno izmed ključnih vprašanj, s katerimi se ubadajo volivci, je tudi, ali se splača zaupati glas določeni stranki, če na koncu ne bo mogla sestaviti koalicijo oz. sodelovati v koaliciji. 

 

SDS pred ZSi in DD

V predhodni anketi, ki smo jo objavili prejšnji teden, nas je zanimalo mnenje bralcev, katero izmed 25 list bodo volili na državnozborskih volitvah. Glas je oddalo kar 1.338 bralcev.

Kar 21 % glasov (oz. 287 glasov) je prejela trenutno največja opozicijska stranka Slovenska demokratska stranka, ki ji pa nato sledita Zedinjena Slovenija (220 glasov oz. 16 %) ter z istim odstotkom glasov Dobra država (218 glasov). 

Sedem odstotkov glasov sta prejeli Lista Marjana Šarca (92 glasov) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (prav tako 92 glasov). V parlament bi se uvrstili še GibanjeSkupajNaprej (5 %, 69 glasov) in ReSET (5 %; 61 glasov). 

Tem strankam pa sledijo še: Socialni demokrati (4 %; 58 glasov), Slovenska nacionalna stranka (3 %; 46 glasov), Levica (2 %; 27 glasov), Piratska stranka Slovenije (2 %; 21 glasov); Nova Slovenija (1 %; 20 glasov); Lista novinarja Bojana Požarja (1 %; 19 glasov), Stranka Alenke Bratušek (1 %; 19 glasov); Stranka modernega centra (1 %; 17 glasov); Stranka slovenskega naroda (1 %; 12 glasov); Slovenska ljudska stranka (1 %; 11 glasov); Za zdravo družbo (1 %; 10 glasov); Demokratična stranka upokojencev Slovenije (1 %; 8 glasov) in Kangler & Primc – Združena desnica (1 %; 8 glasov).

Manj kot 1 % glasov so prejele: Socialistična partija Slovenije (6 glasov), Solidarnost (4 glasovi), Gospodarska aktivna stranka (3 glasovi) in Naprej Slovenija, ki ni prejela niti enega glasu. 

Druge ankete

Skoraj vse ankete, ki so bila opravljene v zadnjem tednu, so si enotne, da trenutno največ zaupanja uživa stranka Janeza Janše. 

Tako je zadnja javnomnenjska raziskava Politikon SDS namenila 12,6 % glasov, ki ji sledita še LMŠ (12,4 %) in SD (10,6 %). Po tej raziskavi bi v državni zbor prišle še Levica, NSi in SMC. 

Mediana, ki je raziskavo izdelala za RTV SLO, je prav tako prvo mesto pripisala SDS (15,7 %), ki ji nato v istem zaporedju sledita LMŠ (10,3 %) in SD (7,2 %). Ta raziskava predvideva, da bi se v parlament prebile še Levica, SMC, DeSUS in NSi. 

Skupna anketa Dnevnika in Večera je pokazala, da skoraj četrtino vseh volivcev (24,9 %) namerava voliti SDS. Sledita ji ponovno LMŠ (16 %) in SD (15,4 %). Tem pa sledijo SMC (9,4 %), NSi (7 %), Levica (6,8 %) in DeSUS (6,6 %).

Včeraj je Vox Populi objavil najnovejšo raziskavo, po kateri sta SDS in LMŠ izenačeni na prvem mestu (s 18,3 %), nato pa ponovno sledi SD (12,4 %), ter SMC (11,6 %). V parlament bi po tej raziskavi prišla še NSi (7,3 %) in Alenka Bratušek (3,9 %). 

Čas za veliko koalicijo?

Glede na zgoraj omenjene raziskave javnega mnenja lahko tako pripišemo zmago v juniju SDS, ki pa glede na uspeh drugih desnosredinskih strank nima velikih možnosti, da bi dejansko prevzela oblast. 

Zato je na mestu vprašanje, ali je čas za vzpostavitev velike koalicije, kjer bi dve največji stranki obeh polov sestavili vlado?

Ali menite, da je čas za veliko koalicijo?