REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nizozemski zunanji minister Halbe Zijlstra je danes odstopil, potem ko so ga dobili, da je lagal glede srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Ne vidim druge možnosti, kot da predložim svoj odstop," je dejal Zijlstra po poročanju tujih tiskovnih agencij.
Pyeongchang OI 2018
Zimske olimpijske igre v Pjongčangu so s seboj prinesle množico različnih zgodb. Športniki Severne in Južne Koreje, držav, ki sta formalno še vedno v vojni, so korakali skupaj in se bodo za medalje borili pod eno zastavo.
Novi predsedujoči NSi Matej Tonin je danes na pogovoru ob kavi gostil predsednika SD Dejana Židana. Po Toninovih besedah sta govorila predvsem o davkih na plače, strinjala pa sta se, da bodo dialog ohranili tudi v prihodnje. Kot je dejal Židan, so sicer imeli dobro komunikacijo tudi z dosedanjo predsednico Ljudmilo Novak.
Češka vlada premierja Andreja Babiša želi v šolah ponovno uvesti predmet obramba in zaščita. Šolarji bi se morali po njihovem naučiti, "kaj pomeni biti Čeh," je danes za spletno izdajo češkega časnika MF Dnes dejala obrambna ministrica Karla Šlechtova.
Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v postopek DZ ponovno vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi migrantskih kvot, ki bi ga izvedli z volitvami v DZ. Po njegovi oceni vse več držav v EU nasprotuje kvotam, poudarja pa še mednarodne razmere in zaostrovanje varnostne politike nekaterih držav.
Napetosti med Nikozijo in Ankaro zaradi iskanja domnevno bogatih nahajališč zemeljskega plina in nafte ob obali Cipra se nevarno zaostrujejo. Potem ko turške vojaške ladje že več dni blokirajo ladjo za vrtanje italijanskega energetskega giganta Eni, se je zdaj v spor vpletla tudi EU, ki Turčijo poziva k spoštovanju ozemeljske suverenosti Cipra.
Vsakodnevno življenje ljudi je vse bolj odvisno od uporabe digitalnih naprav, kar spreminja tudi medsebojne odnose. Raziskava družb Kaspersky Lab in Toluna kaže, da jih polovica partnerju zaupa kodo pin na svoji napravi, vsak tretji vprašani uporabnik interneta pa priznava, da na spletu vohuni za svojim partnerjem.
Hrvaški premier Andrej Plenković se bo v sredo v Bruslju udeležil delovnega kosila kolegija Evropske komisije ter sestal s šefom komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Čeprav uradno ni v ospredju, bo po pričakovanjih med temami tudi arbitražna odločba o meji med Slovenijo in Hrvaško.
Zaupnica in vplivna prijateljica odstavljene južnokorejske predsednice Park Geun-hye, Choi Soon-sil, je bila danes na okrožnem sodišču v Seulu spoznana za krivo zlorabe oblasti, sprejemanja podkupnin in vmešavanja v zadeve države ter obsojena na 20 let zapora.
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je Južno Korejo pohvalil kot "zelo impresivno", danes poročajo severnokorejski državni mediji. Kima je očitno navdušilo poročilo delegacije na čelu z njegovo sestro, ki se vrnila z zgodovinskega obiska v južni sosedi. in naj bi zdaj želel še nadgraditi otoplitev v odnosih s Seulom.
Trump - palec gor
V ponedeljek objavljeni 4400 milijard dolarjev vreden proračunski okvir ameriškega predsednika Donalda Trumpa za leto 2019 v skladu s pričakovanji jemlje revnim ter daje bogatim in vojski, proračunski primanjkljaj pa povečuje na več kot 1000 milijard dolarjev. Ameriški gospodarski analitiki so ob tem izrazili zaskrbljenost.
Pustne maske, kurenti
V nekaterih delih Slovenije se bodo na današnji pustni torek šele dobro razživeli, drugod pa bodo pusta že pokopali. Tako bo denimo na Ptuju, kjer bodo s pokopom pusta sklenili letošnje 11-dnevno 58. Kurentovanje.
DZ bo drugi dan zasedanja v okviru februarske seje med drugim odločal o noveli zakona o izvršbi in noveli zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Prva predvideva omejitve pri izvršbi na nepremičnine, v katerih živijo dolžniki, katerih dolg ni visok. Druga novela pa nadzor nad alternativnimi zapornimi kaznimi prenaša na upravo za probacijo.
Zdravniki, UKC Ljubljana, Fides
Po policistih, ki so začeli stavkati v ponedeljek, bodo svoje nezadovoljstvo z dveurno opozorilno stavko danes izrazili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. V okviru stavke, ki bo potekala med 8. in 10. uro, v regijskih bolnišnicah, tudi ljubljanskem kliničnem centru, pripravljajo shode zaposlenih, na katerih bodo predstavili svoje zahteve.