REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turizem in vse, kar je povezano z njim, očitno cveti

Turizem in vse, kar je povezano z njim, očitno cveti Zemljevid za popotnike po Evropi in širše. Foto: IYP

Potovanj po svetu si lahko privošči vse več ljudi, zato ni čudno, da so vodniki po mestih med dobro prodajanimi artikli.  V Sloveniji jih pri In Your Pocket natisnejo kar 300 tisoč letno, po svetu pa imajo 33 milijonov bralcev.

Mednarodni vodniki po mestih In Your Pocket so bili ustanovljeni davnega leta 1991. Ideja se je porodila druščini Matthiasu Lüfkensu, ki ima nemške korenine in beljgijskim bratom Ortiz: Georgu, Oliverju in Nicolasu. Po nekaj urah posedanja v pivnici Stikliai v Vilniusu – Litva pozno v noč so ugotovili, da nimajo lokalnega vodiča po mestu. Sanje, da bi obiskali svet in ideja po vodiču, kjer bi bile lahko vse informacije strjene na enem mestu, so kmalu postale realnost. 

Dolgoletne izkušnje s turisti po celi Evropi štejejo

In Your Pocket je vodilna založba lokalnih turističnih vodičev v Evropi za več kot 200 mest. Informacije o mestih tako domačim in tujim obiskovalcev predstavljajo v tiskani izdaji, na popotniškem portalu inyourpocket.com, družabnih omrežjih, kjer nudijo dnevne zanimivosti iz domačega okolja, brezplačnem pdf formatu, video kanalu in brezplačni App obliki, kjer brez internetne povezave in uporabnikom ponujamo informacije za več kot 50 mest. Časnik  The Times jih je uvrstil med 10 najboljših vodičev na svetu, očitno pa tako menijo tudi popotniki, saj ima In Your Pocket 33 milijonov bralcev, ki jih dosežejo z različnimi tiskanimi in mobilnimi orodji, preko 17 milijonov spletnih ogledov na svojem spletnem portalu, ki deluje že od leta 1995. In kje so natisnjeni  vodiči? Teh je pet in pol milijonov po celi Evropi, dosežejo pa 16 milijonov. Prisotni so v 32 državah in več kot 200 mestih od Švedske do Južne Afrike in od Rusije do Karibov, od Libanona do Avstralije. 

Slovenci in Slovenke jih radi uporabljajo

Veleblagovnica Nama v središču Ljubljane kot orientacijska točka za turiste. Foto: IYPNa slovenskem trgu so artikli In Your Pocket, torej vodiči in vse aplikacije, prisotni že 16 leto, tiskani vodiči In Your Pocket pa izhajajo že 9 leto zapored. V Sloveniji kot vodilna turistična založba podajajo informacije obiskovalcu z opisi angleško govorečih turističnih novinarjev in so namenjeni predvsem tujim turistom, z informacijami pa si postreže tudi vedno več domače populacije. Izhajajo v dveh različicah, ena je žepna, druga pa je nekoliko večja, nobena pa ne zavzame veliko prostora. In zakaj so tako priljubljeni? Bralcu nudijo koristne informacije o mestu, od osnovnih informacij ob prihodu v mesto, transporta, dogodkov, restavracij in lokalov, nočnega življenja, ogleda znamenitosti, kam lahko se obrnejo za nakup in kje lahko prespijo, do veleposlaništev. Letno natisnejo preko 300 tisoč  izvodov, tiskani izvodi pa so dosegljivi na 500 točkah po Sloveniji. 

Najboljše v Ljubljani

Vsako leto ponudijo možnost javnega glasovanja preko izborov Best of Ljubljana, da tujim obiskovalcem predstavijo priljubljene lokacije po izboru domačinov (“voted by locals“), kaj je vredno ogleda. Glasovanje, ki poteka od leta 2010, so uspešno zaključili za več kot 50 različnih glasovanj, z letošnjim letom pa smo presegli 200.000 glasov. Redni izbori za leto 2017 potekajo po načelu glasovanja javnosti, ki so pripravljeni s strani uredništva tujih novinarjev In Your Pocket. Nekatere izbore za leto 2017 smo že zaključili, med drugim za kategoriji “Best of Culture” in “Best of Shopping”, v pripravi pa sta še dva, “Best of Nightilfe” in “Best Restaurants” v Ljubljani. Izbor Best of Summer, ki trenutno poteka, pa je tik pred zaključkom glasovanja in se zaključi 15. julija. 

Zaposlujejo 500 ljudi

In Your Pocket prešli  so razvili uspešen koncept mednarodnih vodnikov po mestih, ki pokriva lokalne informacije za potrebe vsakega obiskovalca. Danes zaposlujejo do 500 ljudi širom sveta, glede na trend v turizmu pa zanimanje po tovrstnem delu še narašča.