REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opel Corsa GSi – 150 KM nostalgije

Opel Corsa GSi – 150 KM nostalgijeOpel Corsa GSi | VIR: OPEL

Težko pričakovana nova Opel Corsa GSi je zapeljala na trg s turbo motorjem ter OPC podvozjem in predstavlja stroj za prave poznavalce. Po Insignii je Corsa že drugi model GSi v ponudbi. Navdušuje s svojo izjemno natančno šasijo OPC - za odlično upravljanje in kratke zavorne razdalje. Najbolj športno različico GSi aktualne generacije Corse poganja Oplov živahni 1,4-litrski turbo motor s 110 kW/150 KM in 220 Nm navora. Specifična moč tako znaša več kot 100 KM na liter delovne prostornine. 

V kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom s kratkimi hodi zagotavlja štirivaljni pogonski agregat osupljive pospeške. 

V kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom s kratkimi hodi zagotavlja štirivaljni pogonski agregat osupljive pospeške. 

Opel Corsa GSi
Opel Corsa GSi | VIR: OPEL

»Pocket Rocket«, žepna raketa iz Rüsselsheima izjemno hitro pospeši iz mirovanja (od ničle do 100 km/h potrebuje samo 8,9 sekunde) in navduši s prožnostjo: od 80 do 120 km/h v peti prestavi pospeši v 9,9 sekunde, največja hitrost znaša 207 km/h. 

Seveda zmogljiv pogonski sklop Corse GSi dopolnjuje športno podvozje. Vzmetenje in kolutne zavore z rdečimi čeljustmi so nastavili na legendarni progi ‘Nordschleife’ dirkališča Nürburgring, za to pa je osebno poskrbel direktor Oplovega oddelka za športne modele in Oplovo sodelovanje na avtomobilskih dirkah Volker Strycek. Dinamično okretno vodenje in kratke zavorne razdalje so zajamčeni, še posebej v kombinaciji z opcijskimi 18-palčnimi platišči iz lahkih kovin s pnevmatikami z dimenzijami 215/40 ZR18.

Opel Corsa GSi
Opel Corsa GSi | VIR: OPEL
Zmogljivosti nove Corse GSi dopolnjujejo še športen videz zunanjosti z velikimi odprtinami za zajem zraka, izklesanim pokrovom motornega prostora, izrazitim zadnjim spojlerjem in natančno oblikovanimi stranskimi pragi.

Zmogljivosti nove Corse GSi dopolnjujejo še športen videz zunanjosti z velikimi odprtinami za zajem zraka, izklesanim pokrovom motornega prostora, izrazitim zadnjim spojlerjem in natančno oblikovanimi stranskimi pragi. S prednje strani občudovalca pozdravi drzen obraz Opla GSi z veliko masko, ki jo krasi satovje, v sredini je Oplov blisk z dvema kriloma ob strani, nemogoče pa je spregledati tudi zunanji ogledali z ohišjem v videzu dirkaškega karbona. Veliki oblikovni elementi s kromirano obrobo so vizualno povezani v vodoravni liniji prek črnih prečnih delov, ki potekajo čez prednji del in skupaj s črno prečno letvijo na pokrovu motornega prostora poudarijo vtis športnika. Živahno oblikovanje daje pečat tudi zadnjemu delu. Izrazit zadnji spojler poskrbi za dodaten pritisk ob podlago, športno kromirano izpušno cev pa obdaja obroba v barvi karoserije. 

Povsem športen občutek odraža tudi notranjost Corse GSi, še posebej športen volanski obroč, usnjena glava prestavne ročice in stopalke iz aluminija. Za doplačilo pa sta na voljo še športna sedeža Recaro.

Opel Corsa GSi
Opel Corsa GSi | VIR: OPEL

Pri Oplu imajo športni modeli GSi dolgo tradicijo. Že leta 1984 sta kot prva za povečan nivo adrenalina poskrbela Manta GSi in Kadett GSi (1,8-litrski motor s 115 KM). Samo štiri leta pozneje je 2,0-litrski motor DOHC s 16 ventili v Kadettu 2.0 GSi 16V razvil 150 KM. Za tiste čase je bila to že prava moč. S tem motorjem je bila na voljo tudi prva Astra.

Rodovnik družine Corse GSi se začenja z letom 1988, ko je s proizvodnega traku zapeljala Corsa A s 100 KM (danes izjemno iskana klasika), rahlo zatišje pa je nastopilo leta 2012 po Corsi D, a vse do danes: Corsa GSi je spet z nami!
Športna Corsa GSi je že na voljo za naročilo za samo 15.560,00 evrov.