REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»National Interest«: Čas ameriških letalonosilk je mimo

»National Interest«: Čas ameriških letalonosilk je mimoZDA se morajo osredotočiti na razvoj podmornic kot glavnega sredstva za projekcijo moči in morebitno posredovanje v Tajvanu. Vir: Posnetek zaslona, X

Zanašanje ameriške mornarice na letalonosilke je zastarela ideja, ki ni uporabna v sodobnih razmerah, kjer so prisotni sodobni sistemi za zavrnitev dostopa, bolj znani pod akronimom A2/AD (anti-access/area denial), razviti s strani Kitajske, Rusije, Irana in Severne Koreje, piše National Interest v članku z naslovom »Ameriško-kitajska vojna zaradi Tajvana: Zakaj Amerika morda ne bo mogla zmagati«.

Omenjena kratica se nanaša na celotno obrambno mrežo sistemov, ki jo sestavljajo protiladijske, manevrirne in balistične rakete, bojna letala, sistemi za elektronsko bojevanje, mine, obalno topništvo, rušilci in podmornice.

Po poročanju ameriškega časnika je bila ameriška mornarica v preteklosti zadovoljna s svojimi letalonosilkami, na katere je gledala kot na »dragulje svoje flote« in »zdravilo za vse« v konkurenci z drugimi silami.

Vendar pa je ravno zaradi razvoja sistema A2/AD situacija danes bistveno drugačna, kar vodi v potrebo po razvoju nove strategije, ki bi jo uporabili v primeru večjega spopada. Zato se mora ameriška vojska osredotočiti na razvoj sredstev za premagovanje grožnje, ki jo za njena plovila predstavljajo ti sistemi.

V primeru vojne med ZDA in Kitajsko, ki bi lahko izbruhnila zaradi Tajvana, bi se Peking popolnoma zavedal zmogljivosti ameriške vojske, poroča »National Interest«.

Zato bi se kitajske sile lahko hitro odzvale in skušale preprečiti vsak poskus Washingtona, da bi uporabil svoja sredstva za projekcijo moči – vključno z letalonosilkami.

Če bi kitajski vojski uspelo ameriškim letalonosilkam preprečiti vstop v Tajvansko ožino, bi bila to ključna poteza na začetku spopada.

Po mnenju ameriškega časnika bi bilo za ZDA idealno, če bi se izkazale za točne ocene Pentagona, da bo do spopada s Kitajsko prišlo po letu 2027, saj bi na ta način ameriška vojaška industrija, ki je zdaj »prazna lupina« nekdanjega »arzenala demokracije«, imela vsaj malo časa, da si opomore in poskusi opremiti sile ZDA za veliko vojno, ki bi lahko izbruhnila glede Tajvana.

Po drugi strani pa so vojaški industrijski kompleksi ameriških tekmecev, kot so Kitajska, Rusija in celo Severna Koreja, v polnem zagonu, ko gre za proizvodnjo orožja in vojaške opreme, ugotavlja »National Interest«.

Zato sklepa, da daljše kot je obdobje do izbruha vojne, več časa bo imela ameriška obrambna industrija za učinkovitejšo pripravo.

Če pa izbruhne vojna, na primer naslednje leto, situacija za ZDA ne bo idealna, saj bi se moral Washington v tem primeru, tako kot doslej, v vojno vključiti s »pokvarjeno« vojsko, ki jo ima.

In ne z robustno, ki jo potrebuje in si jo želi, opozarja »National Interest«.

Da bi to dosegle, se morajo ZDA osredotočiti na razvoj podmornic kot svojega glavnega sredstva za projekcijo moči in morebitno posredovanje na Tajvanu, vsaj dokler kitajski sistemi A2/AD ne bodo onemogočeni.

Po poročanju ameriškega časnika bi bilo treba večino podmornic razreda Los Angeles, Virginia in Seawolf nemudoma napotiti iz njihovih domačih pristanišč in jih poslati na območje odgovornosti Indo-pacifiškega poveljstva ameriške vojske, vse dokler kriza (v kateri so Američani) malo ne popusti.

V primeru, da prej pride do spopada, bi bila mornarica s svojimi podmornicami, skupaj z marinci in vojsko s svojo oborožitvijo velikega dosega, v idealnem primeru hiperzvočnim, prvi akter v spopadu s kitajskimi silami.

Časnik se ob tem sprašuje, ali so sploh kakšne rešitve za kitajske sisteme A2/AD?

Po poročanju ameriškega časnika bi morale ameriške oborožene sile izvesti hiter in intenziven napad na kitajske sisteme v primeru kitajske invazije na Tajvan.

Po drugi strani pa, če bi kitajskim silam ostalo vsaj malo časa za odziv, bi to povzročilo uničujoče napade na satelitske konstelacije ameriške vojske in kibernetske napade, ki bi bili nevarni tako za Tajvan kot njegove zaveznike – zlasti za ZDA, kar bi povzročilo zmedo in onemogočanje odziva ameriške vojske.

Prav tako je treba zavrniti vsako misel o namestitvi letalonosilk v to regijo, da bi preprečili invazijo. Dokler sistemi A2/AD niso onesposobljeni, nobeno sredstvo za projekcijo moči ne bi smelo biti ogroženo, saj bi v tem primeru pomenilo škodo in ne prednost za ameriške sile, ocenjuje »National Interest«.

Zaradi vsega naštetega mora ameriška mornarica povečati pomen podmornic in se prenehati zanašati na letalonosilke, kljub »kulturološki ljubezni do ravnega palubja in obsedenosti Washingtona z velikimi, lepimi oborožitvenimi sistemi, ki jih lahko vidi ves svet«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek