REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najboljši tehnološki trendi v smučanju

promocijsko sporočilo
Najboljši tehnološki trendi v smučanju

Z mobilnim telefonom ali pametno uro lahko danes beležimo, koliko kilometrov in koliko višinskih metrov smo prevozili in koliko kalorij smo porabili. Obstajajo pa tudi tehnološke naprave, namenjene prav smučarjem.

Pred odhodom na uživanje snežnih radosti vedno preverimo vreme in snežne razmere. Lahko uporabite na primer aplikacijo Triglav vreme, kjer ste lahko vedno na tekočem z vremensko napovedjo, obenem pa aplikacija ponuja tudi vremenske podatke in spletne kamere za slovenska in nekatera večja smučišča v Avstriji in Italiji. Odlična je tudi aplikacija iSKI, ki vam lahko resnično olajša smučarijo. Dobro je vedeti, da jih je več, odvisno od države, v kateri smo, na voljo pa je tudi različica za Slovenijo. Poleg vremenskih razmer in žive slike spletnih kamer vsebuje tudi podatke o dodatni ponudbi, med katerimi so tudi smučarske trgovine, spremljate lahko, koliko ste prevozili in kje….

Baterijski grelci za smučarske čevlje

Baterijski grelci za čevlje

Tudi smučarska oprema je podvržena tehnološkim novostim. Jakne in budne so običajno dovolj debele, dolga izpostavljenost mrazu pa običajno prinese od mraza odrevenele prste na rokah in nogah, ne glede na število nogavic, ki ste jih obuli. Samostojni ogrevalni vložki za čevlje in rokavice so na trgu že nekaj časa – ti so polnjeni z gelom, ki greje. Novejše pa je vgrajeno baterijsko grelno telo. Baterije lahko ponovno napolnimo. Čas gretja je različen: v povprečju nekaj ur, vendar to lahko pomeni tudi le dve uri, če je zunaj zelo hladno, mi pa nastavimo grelnik na najvišjo možno temperaturo.

Otrok in smučarska očala
Zarošena stekla smučarskih očal so prav tako preteklost po zaslugi tehnologije. | VIR: Profimedia

Očala z ventilatorjem

Zarošena stekla smučarskih očal so prav tako preteklost po zaslugi tehnologije. Da bi preprečili rosenje stekel, so v notranjost očal vgradili ventilatorje. Zadnji trend pa so očala, ki se ponašajo s podobno tehnologijo, kot jo imajo avtomobilska stekla. Med dve plasti je vgrajena prosojna prevodna folija. Napaja jo baterija, da deluje kot grelnik, ki preprečuje, da bi se stekla zameglila. Stvar naj bi delovala celo do šest ur, nato je baterije treba ponovno napolniti. Pa še ena simpatična novost: smučarska očala, kjer s pritiskom na tipko spremenimo barvo stekla, in sicer je le-to lahko prosojno, rdeče, modro ali vijolično. V ozadju je tehnologija tekočih kristalov, podobna tisti v televizorjih.

Beležite lahko vsako podrobnost

Beleženje smučanja ni dosti drugačno od beleženja ostalih športnih aktivnosti, kot so tek, kolesarjenje in plavanje. Zadostuje že telefon v žepu, vendar pa športne ure, pa tudi pametne ure in zapestnice običajno postrežejo z natančnejšimi podatki. Večina namreč lahko redno meri tudi srčni utrip, česar telefon in aplikacija na njem ne moreta. Poleg tega so prilagojene merjenju, porabljajo svojo baterijo in imajo GPS sprejemnik. Tako proces beleženja porabi manj energije kot aplikacija na pametnem telefonu, ki teče v ozadju. Obstajajo tudi že specializirane naprave za beleženje smučanja – na primer takšna, ki jo namestimo na nogo nad smučarskim čevljem.

Članek je povzet po članku Izbor najboljših tehnoloških trendov za smučarske navdušence, prvotno objavljenem na portalu Vse bo v redu, v katerem lahko najdete še več sodobnih naprav za smučarje.

Povezane novice