REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na novo iznajdeno kolo: "Off-road" hibrid

Na novo iznajdeno kolo: Vir: DARPA

Premikanje vozila s pomočjo kolesa nam omogoča doseganje velike hitrosti in premagovanje utrjenih površin, uporaba gosenic pa je primernejša za mehke terene, kot so sneg, pesek, blato in premagovanje utrjenih preprek. Vsaka izvedba ima svoje prednosti in slabosti. Obstajajo celo sistemi, ko lahko uporabljaš ali kolo ali posamično gosenico: tako za ATV - štirikolesnike kot za cel spekter terenskih vozil.

Sprememba se lahko izvede med samo vožnjo in traja cele 2 sekundi.

Zdaj pa smo priča tehnični genialnosti inženirjev, ki so združili ta dva sistema v enega samega. Naročnik in plačnik: Pentagon - ameriška vojska, izvajalec: DARPA v sodelovanju z univerzo Carnegie Mellon oziroma njihov nacionalni robotski center. In prišli so do zelo zanimivega izdelka, ki je sicer še v fazi testiranj, a sama zasnova je genialna: sprememba samega kolesa v gosenico in nazaj v kolo. Sprememba se lahko izvede med samo vožnjo in traja komaj 2 sekundi.

Sistem so poimenovali RWT - Reconfigurable Wheel Tracks, ali po slovensko: spremenljivo kolo-gosenica. Namenjen je novo nastalim vozilom, ki jih razvijajo v sklopu projekta GXV-T Ground X-Vehicle Technologies, ter s tem preizkušajo veliko različnih izvedb, s katerimi bi omogočili vozilom mnogo boljše manevrske sposobnosti. Premagovanje različnih terenov z enim vozilom je cilj, ki mu sledijo.

RWT kolo
VIR: DARPA
RWT kolo se lahko namesti tudi na že poznana vozila, kot so Hummer H1, kar lahko vidimo v priloženem posnetku.

RWT kolo se lahko namesti tudi na že poznana vozila, kot so Hummer H1, kar lahko vidimo v priloženem posnetku. Samo kolo omogoča vrtenje celega sistema in s tem uporabo okroglo obliko, ki ima tekalno površino oziroma gosenico pričvrščeno na obod kolesa in s tem omogoča višje hitrosti.

S pritiskom na gumb pa se kolo ustavi in iz sredine porine vodila, ki usmerjajo le gosenico okoli kolesa in s tem dejansko dobimo trikotno vodilo. Zelo preprost sistem, a hkrati tehnično gledan zahteven.

Sama uporaba se tako hitro razširi še na druga področja, kjer potrebujemo vozila s široko uporabnostjo in za dostop do različnih terenov: za reševalce, gasilce, različne odprave na težko dostopna področja in podobne zahteve. Tako niso omejeni samo na manjša vozila, ampak se bo z razvojem tega sistema lahko RWT namestil tudi na večja in težja vozila.

Upamo, da bodo sistem razvili do te točke, da bo vzdržljiv in nezahteven za servisiranje. Tudi sama trajnost tekalne površine oziroma gosenice je še vprašljiva, saj zahteva uporabo dragih materialov, če hočejo doseči kolikor toliko dolgo življenjsko dobo ter vzdržljivost.