REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

MotoGP vzmetenje: kaj omogoča gumi, da deluje?

MotoGP vzmetenje: kaj omogoča gumi, da deluje?

Da pnevmatike tudi pri vrhunskih strojih, ki tekmujejo na MotoGP, lahko opravijo svoje izjemno težko delo, je v največji meri zaslužno – vzmetenje.

Vzmetenje pri vsakem vozilu omogoča dvoje: udobnejšo vožnjo in stabilnost. Ko prehajamo od premehkega na pretrdo, je vmes ena točka, ki jo vsi vozniki nenehno iščemo in potrebujemo. Tisto idealno razmerje, ki pa se žal ob spremenljivi podlagi kaj hitro podre. Drugače je na dirkaški stezi, kjer so pogoji podlage veliko bolj izenačeni oziroma enakomerni, le levo in desno število ovinkov se spreminja.

Da pnevmatika lahko opravi svoje delo, je v največji meri zaslužno vzmetenje.

MotoGP dirkalni motocikli so vrhunski stroji, s katerimi dobra dva ducata ljudi na svetu izvaja vožnje, ki so za običajne voznike nepredstavljive in za katere se zdi, da velikokrat segajo preko normalnih fizikalnih meja. Pri tem pa stik s podlago omogočajo le pnevmatike s stično površino, ki ni večja od bančne kartice. 

Da pnevmatika lahko opravi svoje delo, je v največji meri zaslužno vzmetenje. Žal elektronskega nastavljanja in sprotnega prilagajanja pravila na tekmah za MotoGP še ne dopuščajo (nekateri serijski motocikli to že imajo), je pa toliko več znanja potrebnega, da se nastavijo vsi parametre: trdota vzmeti, sila stiskanja in sila vračanja. 

Moto GP vzmetenje

Če pogledate pozorno, je tako spredaj ob vilicah kot zadaj, na nihajni roki vodilo – palica, ki je vezana na senzor pomika, ki pa nenehno zapisuje vse premike v računalnik. Na osnovi teh zapisov se nato jasno razbere in na grafikonih prikaže delovanje vzmetenja (telemetrija), da lahko mehaniki za vsak »klik« s katerim premikajo vijake za nastavitev ventilov, ki omejujejo, ali sproščajo pretok olja ali kako drugače spreminjajo obnašanje motocikla in posledično čas ter hitrost v dani poziciji na sami tekmovalni progi.

To je cela znanost, ki zahteva tako izostren občutek kot elektronsko podporo. In iskanje tiste meje, tistega idealnega območja, je iskanje svetega grala, ki nemalokrat odloča o zmagovalcu in poražencih. 

Idealna linija je zelo ozka, in če tekmovalec vozi sam, lahko po njej vozi brez težav, če je ves čas 100 % zbran. Ko pa je več voznikov skupaj, pa je zgodba zelo drugačna. Že tako si vsak voznik izbere »« idealno linijo in vsak ima svojo hitrost v različnih delih ovinka.

Amortizerji so nastavljeni na pogoje, ki jih zahtevajo tako dirkač kot naslednje okoliščine:

  • Tip pnevmatike (mehke /trde),
  • temperatura pnevmatike,
  • stanje podlage (suho / delno mokro / dež),
  • tip podlage (groba / gladka steza),
  • skupna teža voznika + gorivo (dva voznika, enak tip motorja, drugačne nastavitve).

Amortizerji igrajo tudi zelo veliko vlogo pri samem zaviranju in posedanju motocikla pred ovinkom, ko se vozniki praktično peljejo po prednjem kolesu in zadnje kolo le poskakuje in povzroča stresanje samega motorja pred vstopom v ovinek in globokim nagibom.

Samo zaviranje povzroča premik težišča in temu se mora prilagajati tudi sam motocikel ter voznik na njem. Če je vzmetenje pretrdo, potem ima pnevmatika premalo »manevrskega prostora« da lahko deluje pravilno, če pa je premehko, pa se motocikel preveč posede in s tem preveč razbremeni prednje kolo. Takšno nihanje naprej/nazaj je izredno moteče, ko se motocikel »uleže« v ovinek in začne slediti liniji.

Moto GP vzmetenje

V kolikor amortizer ne dovoljuje pnevmatiki, da sama opravlja svoje delo, lahko v primeru, da je vzmetenje premehko, pride do prevelikega posedanja. Takrat se zgodi, da pnevmatika »spusti« - zdrsne in se celotni stisnjen gib hipoma sprosti, pnevmatika zaradi razbremenjenosti ponovno zagrabi in spektakularni »hi-side« padec z visokim poletom je skoraj neizbežen.

Amortizerji so pri ohranjanju smeri in vzdrževanju stikov s podlago izredno pomemben dejavnik, če ne celo najpomembnejši.

Tudi samo pospeševanje zelo vpliva na amortizerje, saj se zadnji del ne sme preveč posedati in s tem dvigovati prednjega dela motocikla. Tako mora motor preko okvirja in samega položaja zadnje nihajne roke prenesti čim več moči v čim krajšem času, brez rušenja geometrije in izgub zaradi premikov zadnjih vilic.

Tako lahko na hitro vidimo, da so amortizerji pri ohranjanju smeri in vzdrževanju stikov s podlago izredno pomemben dejavnik, če ne celo najpomembnejši. Z dobrimi voznimi lastnostmi je mogoče nadomestiti tudi manjšo motorno moč in vseeno dosega večje hitrosti v ovinkih. Obraba pnevmatik pa je tako ali tako ključnega pomena in nemalokrat se zelo dobro vidi, da nekdo vozi pol dirke, nato pa nenadoma popusti. Na to vplivajo velika motorna moč Ducatijev, neenakomerna obraba gum pri motociklih znamke Yamaha in pri motorjih proizvajalca Honda, ki jih zna v popolnosti izkoristiti samo Markez. 

V garažah in razvojnih laboratorijih pa očem skriti inženirji še naprej snujejo, katera malenkost bo obrnila kolo sreče nekomu v prid in mu omogočili izdelavo stroja, na katerem se bo njihov tekmovalec počutil dobro in bo sposoben pokazati svoj talent.

Vam pa svetujem, da na svojih avtomobilih in motociklih redno izvajate servise amortizerjev (največ na 3 leta in 50.000 km), saj vam nemalokrat lahko rešijo celo življenje ali premoženje z občutno krajšo zavorno potjo in sposobnostjo ostati v ovinku, tudi če ste prehitri za trenutne razmere. Srečno, pa po pameti.

VEČ si lahko pogledate v VIDEO razlagi:

Sprednje vzmetenje

Zadnje vzmetenje