REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Morda niste vedeli, da…

Morda niste vedeli, da…

Na današnji dan leta 1754 je bila ustanovljena znamenita Univerza Columbia ameriška zasebna univerza s sedežem v New Yorku. Je najstarejša visokošolska ustanova v tej zvezni državi in članica prestižne Ivy League.
In še nekaj podatkov, ki dokazujejo njeno prestižnost: odstotek od prijavljenih - sprejetih le 6 odstotkov (2016), število vseh študentov: 31.317 (2016). Letna šolnina in stroški za dodiplomski študij znaša 51.008 dolarjev. Tu je študiralo ali poučevalo pet ustanovnih očetov ZDA, štirje ameriški predsedniki in 97 Nobelovih nagrajencev. Ustanovitelj: George II of Great Britain.


In še nekaj tistih, ki so bili študentje, se razume, da so jo končali, pri nas bolj znani za splošno javnost, kot znane osebnosti, in sicer so to bili: Barack Obama, Warren Buffett, Katie Holmes (znana ameriška igralka), Chelsea Clinton (hčerka nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona in laske poraženke na ameriških volitvah Hillary Clinton), igralka Soon-Yi Previn (bolj zna po zakoncu znamenitem ameriškem režiserju Woodye Allenu). Dodajmo pa še Alicia Keys znamenito ameriško kantavtorico. To objavljamo seveda za tiste, ki tega niste vedeli in ne za tiste, ki so.
Pa še to, kar je zagotovo vredno vedeti, čeprav ni ozko povezano študijem na tej znameniti univerzi, je pa povezano s slovaščino in zanimivim Slovencem.
Gre za Slovenca Andreja Kobala, od leta 1920 se je preimenoval v Andrew Kobal. Rodil pa v Cerknem. V prvi svetovni vojni je vojaško službo služil na Češkem, v Romuniji, konec vojne pa je dočakal v Italiji na Pijavi. Kmalu po koncu prve svetovne vojne pobegnil iz goriških zaporov v Ljubljano, nato nekaj časa delal v Slovenj Gradcu, od tam pa preko okupirane Primorske 1921 odšel v ZDA, kjer je dosegal štiri doktorate. Na začetku tridesetih let 20. stoletja je bil nekaj časa lektor slovenskega jezika na Univerzi Columbia v New Yorku, tam je leto dni tudi predaval jugoslovansko književnost.
Kot zanimivost o njem dodajmo še to! Kobal kasneje v ZDA zaslovel zaradi iznajdbe psiholoških testov, na kar ga je opazila tudi ameriška vlada. V drugi svetovni vojni je služil na strani Združenih držav. Obveščevalno je pošiljal trojke v zasedeno Evropo, predvsem v balkanske države. Po vojni je služil nekaj let v Bolgariji, nato se je vrnil v Združene države. Kasneje ga je pod vodila na zasedeno Japonsko, v Južno Korejo, Indijo in Pakistan. Po službeni dolžnosti je veliko potoval. Zadnja leta je urejal arhiv ruske carske obveščevalne službe. Kobal je bil poliglot in je govoril 15 jezikov.