REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mercedes-Benz EQC: 2020 je že tu ...

Mercedes-Benz EQC: 2020 je že tu ...Mercedes-Benz EQC | VIR: Mercedes

Mercedes-Benz kljub nenehnemu razvoju motorjev z notranjim izgorevanjem s polno paro razvija tudi električne modele. Tu ni več dileme in so že mnogo dlje, kot smo si mislili. Leta 2016 so na Pariškem salonu pokazali prvi SUV prototip, nekakšno generacijo EQ koncepta. Danes pa jo že vidimo na cesti, saj v realnih pogojih preizkušajo konkretne rešitve in ne le koncepta. 

Tovrstna vozila so zgrajena na popolnoma novih in drugačnih platformah / osnovah, ki pa potrebujejo le še nekaj detajlov in razvoja, da bodo nared, ko steče redna serijska proizvodnja.

Tovrstna vozila so zgrajena na popolnoma novih in drugačnih platformah / osnovah, ki pa potrebujejo le še nekaj detajlov in razvoja, da bodo nared, ko steče redna serijska proizvodnja. Mercedes si pač ne more privoščiti, da bi na trg dal nekaj, v kar ni 110% prepričan, da bo delovalo in bo zanesljivo. Vsaj ne na popolnoma novem področju kot so električna vozila in se gre za velik ugled.

Mercedes-Benz EQC
Mercedes-Benz EQC | VIR: Mercedes

Najprej so za testno »mulo« uporabili karoserijo modela GLC Coupe, da so lahko prikrili vso tehnologijo, ko so še delali prve poizkuse. Sedaj pa lahko prvič vidimo dejansko obliko električnega vozila, ki naj bi čez dve leti serijsko zapeljal iz Mercedesovih linij. Poimenovali so ga EQC, kar pomeni C za velikost in razred vozila. EQ pa predstavlja novo podzvrst električnih vozil: »Electric Inteligence«. Platforma pa se imenuje MEA »modular electric architecture«. Na takšno osnovo: okvir s pogonom na eni ali obeh oseh + obese s kolesi + setom baterij, bodo kasneje nameščali oblike karoserij po potrebi. Takšno modularno sestavljanje avtomobilov bomo vedno bolj pogosto videvali tudi pri drugih znamkah.

Baterije bodo litium-ionske, dobavljalo pa jih bo Daimlerjevo hčerinsko podjetje Deutsche Accumotive.

V prvi generaciji EQC koncepta bosta dva elektromotorja, po eden na vsako os, ponujala skupno moč kar 400 KM, kar je zelo presenetljivo, če želijo dosegati velike domete. To bo zadostovalo za pospeške do 100 km/h pod 5 sekundami. Seveda bo Mercedes ponujal različne moči (enostavno krmiljenje z elektroniko), vse v odvisnosti od potreb in namenov vozila ter željenega dosega. Ta naj bi ob podpori 70 kWh zmogljive baterije ponujal preko 480 km dosega, kar je zelo smel cilj. Baterije bodo litium-ionske, dobavljalo pa jih bo Daimlerjevo hčerinsko podjetje Deutsche Accumotive. Tovarna že obstaja in se izredno močno pripravlja na prihajajočo serijsko proizvodnjo električnih vozil. Že iz tega je moč razbrati, da Nemčija ne želi več izvažati sveže tehnologije in izkoriščati cenejše delovne sile drugje. So se že dovolj opekli, saj so v preteklosti v tujini učili ljudi, sedaj pa jih ti brez težav kopirajo.

Mercedes-Benz EQC
Mercedes-Benz EQC | VIR: Mercedes

Proizvodnja novega EQC bo potekala v mestu Bremen, kjer Mercedes že ima svojo tovarno, saj tam izdeluje C-razred in GLC model, prav tako pa bodo izdelovali nizko serijske modele GLC F s pogonom na gorivne celice. Ja, prav ste prebrali, razvijajo v več smereh, saj so potrebe različne in napajanje le na baterije pač ne zadosti vsem potrebam.

Mercedes-Benz EQC
Mercedes-Benz EQC | VIR: Mercedes

Prava predstavitev modela EQC je predvidena še za letošnje leto, v 2019 pa naj bi prvi izdelki že prišli v salone kot modeli za leto 2020. Do 2025 pa je plan, da Mercedes predstavi kar 9 novih električnih modelov, vse od limuzine, SUV terenca, omenja se celo športnik. Pripravljen pa je tudi majhen kompakten avto, ki naj bi nosil ime EQA. Skratka, SUV razred je v razmahu kot še nikoli, zato pa tudi konkurenca, ki zagotovo ne spi, pripravlja svoje modele kot so: Audi e-tron, BMW iX3, Jaguar I-Pace ter seveda Tesla model Y. Pestro bo, da bo še treslo ...

Mercedes-Benz EQC
Mercedes-Benz EQC | VIR: Mercedes
Mariborska cesta 119
3000 Celje
E-naslov: 
Leskoškova 12
1000 Ljubljana