REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Crash Test: varnostni preizkus avtomobilov

Crash Test: varnostni preizkus avtomobilov

Namerno zaletavanje avtomobilov v ovire in gledane posnetkov s počasnim predvajanjem, nam razkrije podrobnosti, ki so očem skrite. Kaj vse se lomi, zvija, premika in drobi… groza! Ali je avtomobil, ki smo ga vozili ali pa ga še vozimo varen? Načeloma da, so pa tudi izjeme, ki so (bile) smrtno nevarne.
Včasih so izdelovali avtomobile na šasiji, ki je nosila motor in obese koles, nanj pa so privijačili karoserijo. Takšen način izdelave je bil v Ameriki prisoten zelo dolgo, odlično pa se to obnese pri terenskih vozilih, pick-up vozilih in kompletnem tovornem programu. Povsod tam, kjer je potrebna velika nosilnost ali vzvojna trdnost konstrukcije. Slaba stran tega pa je velika teža zaradi dvojne konstrukcije ter slabo nadzorovanje zmečkljivih con v primeru trka. 

Novejša vozila imajo vsa t.i. samonosno karoserijo, ki poskrbi za več dejavnikov: vzvojno trdnost zaradi več plasti pločevin ali aluminija (prvi Audi A8 z alu karoserijo je imel v stranskem stebričku kar 7 plasti), samodejne obese koles so pritrjene direktno na karoserijo, prav tako motor. Sprednji del je največkrat dimenzioniran tako, da se v primeru trka nosilci podajo v smer pod kabino, kar ima za posledico, da motor ne zarine v noge potnikov, temveč ga porine pod kabino. Zato so danes avtomobili spredaj mehki, da absorbirajo kinetično energijo trka, ter z mečkanjem zmanjšujejo oz. porazdelijo sile do kabine.

Zato so danes avtomobili spredaj mehki, da absorbirajo kinetično energijo trka, ter z mečkanjem zmanjšujejo oz. porazdelijo sile do kabine. 

Zato pa je takoj ob trku, tudi če je pri manjši hitrosti veliko delov uničenih. Sama potniška kabina pa je mnogo bolj čvrsta, da zavaruje potnike in ohrani obliko.

Prav iz tega razloga imamo tudi volanski drog iz perforirane pločevine ali navrtanih cevi, da se v primeru trka deformira in ne zapiči v voznika. Zadnji del je največkrat krajši in tudi oblikovan, da prevzame čim več energije ter zaščiti potnike. Še največjo nevarnost predstavljajo boki in streha. Boki so postali vedno višji, streha pa ima vgrajene ojačitve, da se v primeru prevračanja ne posede na glave potnikov. Težava so le naleti pod kamion, ko se avtomobil zarine pod šasijo, streho in glave pa odreže rob kesona. Našli smo en zanimiv film, kjer so prikazani avtomobili na testnih »crash testih«, ki se niso prav dobro odrezali in kar nekaj teh modelov se je vozilo po naših cestah, sem pa tja pa se celo še najde kateri.