REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Zverinski umor uglednega politika šokiral Belgijo

Zverinski umor uglednega politika šokiral BelgijoAlfred Gadenne, župan belgijskega mesta Mouscon je bil zverinsko umorjen. Vir: You Tube

Brutalni umor župana belgijskega mesta Mouscrona je v ponedeljek dobesedno pretresel Belgijo. Premier Charles Michel je izrazil šokiranost zaradi nasilne smrti župana in upokojenega člana parlamenta, ki je bil najden na pokopališču z prerezanim vratom. Belgijski mediji so, sklicujoš se na tožilstvo, objavili vest, da je bil Alfred Gadenne, star 71 let, konzervativni župan mesta Mouscron, sicer industrijskega mesta z 57 tisoč prebivalci, ki se nahaja neposredno ob meji s francoskim mestom Lille, najden mrtev na pokopališču v bližini njegove hiše, katero je vsak večer menda sam osebno zaklenil. 

Osumljenec se je predal sam, motiv  - uradno neznan, govorice pravijo drugače

Župan je bil namreč tudi oskrbnik pokopališča Luigne in ko je zvečer šel zakleniti vrata pokopališča, je bil umorjen. Mrtvega, s prerezanim vratom ga je našla njegova žena. Lokalni medij SudInfo je poročal, sklicujoč se na neznane vire, da se je osumljenec kar sam predal policiji, vendar je motiv umora še vedno neznan. Belgijski mediji poročajo, da je osumljenec 18-letni Nathan Duposchel. Motiv sicer res še ni potrjen, vendar se pojavljajo govorice o vzroku tako zverinskega umora. Prvi razlog naj bi bil, da ga je najstnik ubil zaradi tega, ker je bil njegov oče pred dvema letoma odpuščen iz službe v javni upravi in je nato storil samomor, Nathan pa je nato ubil župana, saj je smatral, da je vse skupaj njegova krivda. Francoski mediji pa so objavili govorice, da naj bi šlo za ljubezenski obračun, kar malce celo spominja na slovenski primer umora igralca Gašperja Tiča.

»Grozljivo. V kakšnem svetu živimo?«

Primer so predali v roke lokalnega tožilstva in ne raziskovalcem, ki se na državni ravni ukvarjajo s protiterorizmom.
"Z grozo sem prejel novico o brutalni smeri Alfreda Gadennea,« je izjavil premier Charles Michel na svojem Twitter računu in izrazil sožalje njegovi družini in prijateljem. Enako so storili še Martine Aubry, nekdanji šef francoske Socialistične stranke in župan bližnjega mesta Lille. Philippe Courard, predsednik parlamenta belgijskega juga države, je na svojem Twitterju sporočil: »Grozljivo. V kakšnem svetu živimo?«

 

Umor župana v belgijskem mestu Mouscon. Vir: You Tube» Grozljivo. V kakšnem svetu živimo?«