REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

So krave na slovenski kripto sceni tudi mlekarice?

Vrednost neke storitve se ne skriva niti v tehnologiji niti v ideji niti v lepoti izvajalca storitve (slednje v redkih primerih celo je vrednost, če se malo pošalim).
So krave na slovenski kripto sceni tudi mlekarice?

Vrednost neke storitve se ne skriva niti v tehnologiji niti v ideji niti v lepoti izvajalca storitve (slednje v redkih primerih celo je vrednost, če se malo pošalim).

Po tem, ko postaja jasno, da je Slovenija ena od treh evropskih blockchain mek Evrope, se je razširilo nejasno upanje, da bo ta meka postala tudi cash cow. 

Po tem, ko postaja jasno, da je Slovenija ena od treh evropskih blockchain mek Evrope, se je razširilo nejasno upanje, da bo ta meka postala tudi cash cow. Meka zagotovo ima krave. Pa so to tudi krave mlekarice? Ne nujno.

Bojim se, da kravam v naši meki primanjkuje vsaj ena gen. Zagotovo imamo gene, ki naše krave delajo lepe, tehnološko napredne, celo zelo pametne – ne pa tudi gene, ki iz krav delajo mlekarice.

Opisati ta manjkajoči del je preprosto, a hkrati tudi zapleteno. (Kdor ni pripravljen sprejeti dejstva, da so na svetu stvari lahko hkrati bele in črne, naj preneha brati in se zaposli v državni službi). Preprosto je zato, ker je ta gen mogoče opisati s preprosto besedo: sposobnost realizirati se na trgu. Zapleteno pa zato, ker je treba opredeliti ne le trga, ampak tudi kaj se misli s pojmom sposobnost.

Prvi del, da je edini možni realen trg blockchain tehnologij bolj ali manj globalen, je vsaj prebivalcem meke, ki so z redkimi izjemami, med katere sodim tudi sam, mlajše do zelo mlajše generacije, jasno. Ampak razumeti, da je igrišče veliko, še ne zagotavlja tistemu, ki to ve in poosebi, da ga bo lahko tudi pretekel. Metaforika iz športa je kar primerna: moč preteči maraton se zgradi prek ponavljanja vedno daljših tekov in prva tekma maratona pride na vrsto šele, ko si pretekel že nekaj maratonov sam zase. Pretekel in ne le vizualiziral, sanjal in se prepričal, da ga moraš. 

Mišični spomin. To je v resnici pravi pojem za sposobnost. In tega spomina se bojim, da ga primanjkuje. Potrebno je namreč ločiti začetno obdobje blockchain tehnologije in kripto projektov, za katere je značilno, da podobno kot velja za vsako novo panogo, še ni bilo prenaseljeno. Tisti, ki so srečno startali pred leti, jih je globalni trg preprosto posrkal. Zdaj pa smo že v obdobju, ko se je termodinamika spremenila. Srka že nekaj časa ni več. Potrebna je penetracija. Globalna penetracija. 

Izzivi globalne penetracije na bolj ali manj zasičenem kripto trgu pa se v ničemer ne razlikujejo od izzivov globalne penetracije premoga, pametnih telefonov ali na primer avtomobilov. 

Blockchain ni (ne bo) trčil ob zid (nevarnost) odpora državnih in drugih velikih institucij (ti ga bodo preprosto privzeli), ampak ob zid obvladovanja starega dobrega offline užitka. 

Blockchain ni (ne bo) trčil ob zid (nevarnost) odpora državnih in drugih velikih institucij (ti ga bodo preprosto privzeli), ampak ob zid obvladovanja starega dobrega offline užitka. Obvladovanja (offline) teritorija vrednosti in vrednot uporabnikov, ki zaenkrat še vedno živijo v analogni realnosti. Če bi se uporabniki kot offline analogna bitja nenadoma lahko preselili v blockchain verige, potem bi bila transakcija vrednosti in vrednot lahko neposredno digitalna. Ker pa še nismo digitalni, pa mora kripto produkt najti svojega analognega prevajalca. Ta prevajalec pa se ni spremenil vsaj že 100.000 let – odkar pač obstaja humanoidna kultura menjave vrednosti. Nič novega na Zahodu, torej.

Ko dnevno opazujem nastanek kripto projektov po svetu in pri nas, moram ugotoviti, da se vedno bolj približujemo točki, ko bodo tuji projekti sicer dosti bolj neumni, tehnološko slabši od naših, se pa bodo razlikovali po tem, da ga bodo poganjale ekipe in korporacije, ki so v preteklosti že pretekle nekaj offline globalnih maratonov. Ki torej že imajo mlekarski gen, medtem ko ga pri nas šele razvijamo v epruvetah. 

Seveda je koristno, da so mnogi, če ne danes že kar vsi slovenski kripto projekti mednarodno sestavljeni. V tej značilnosti je prepoznati spoznanje, da se je na vsak način treba prikopati do globalnega gena. Ampak spet: Ni vsak, ki se piše Smith Anglež in nima vsak Anglež v sebi genov svojih kolonialnih prednikov. So v teamih krave mlekarice ali krave, ki znajo razložiti ali celo narisati mlekarki gen.

Se bojim, da bomo lepi in pametni, kot smo v slovenski kripto meki, morali medse sprejeti grde, neumne, a močne, da bi si zagotovilo nagrobnike na pokopališču uspešnih.

 


Spoštovani bralci, pridružite se insajderski ekipi in pošljite svoj članek, zgodbo ali novico na naslov info@insajder.com. Ne pozabite pripeti tudi fotografije, ilustracije ali grafa, če ga imate. Če bo vaš prispevek ustrezal našim novinarskim kriterijem, ga bomo seveda z veseljem objavili, vi pa boste konec meseca sodelovali v izboru za najboljši prispevek v rubriki KRIPTO. Z nekaj sreče boste dobili tudi nagrado ... v kriptovaluti seveda.

Več o pogojih sodelovanja KLIKNI TUKAJ.

Datoteka mora biti manjša od 2 MB.
Dovoljene končnice: gif jpg jpeg png txt rtf doc docx odt xls xlsx.
Datoteka mora biti manjša od 2 MB.
Dovoljene končnice: gif jpg jpeg png txt rtf doc docx odt xls xlsx.
Datoteka mora biti manjša od 2 MB.
Dovoljene končnice: gif jpg jpeg png txt rtf doc docx odt xls xlsx.