REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Slovenija s partnerji ustanavlja evropsko blockchain središče

Slovenska tehnološka skupnost namerava skupaj s partnerji ustanoviti Evropsko blockchain središče (European blockchain hub).
Slovenija s partnerji ustanavlja evropsko blockchain središčeVIR: Profimedia

Slovenska tehnološka skupnost namerava skupaj s partnerji ustanoviti Evropsko blockchain središče (European blockchain hub). S partnerji so tako v sredo v prostorih vlade podpisali pismo o nameri, so v imenu novega središča sporočili iz komunikacijske agencije Odmev.

Pod pismo o nameri se je podpisalo 13 pobudnikov - poleg slovenske vlade še izobraževalne, raziskovalne in strokovne organizacije in združenja ter nevladne organizacije tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Slovenija je s tem potrdila svojo vodilno vlogo na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov, so prepričani sodelujoči.

Slovenija je s tem potrdila svojo vodilno vlogo na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov, so prepričani sodelujoči.

Poslanstvo Evropskega blockchain središča bo zagotavljanje podpore in vzpodbujanje razvoja tehnologije veriženja podatkov ter zagonskih podjetij, ki "bodo temeljila na evropskih vrednotah in ki bodo sledila principom dobrega upravljanja". Vizija središča je postati vodilna evropska platforma, ki bo združevala najrazličnejše deležnike in podpirala razvoj blockchain tehnologije.

Med podporniki, omenjenimi v pismu, so iz Slovenije poleg predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja med drugim tudi ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik države Borut Pahor ter slovenska evropska komisarka Violeta Bulc. Iz tujine so iz javnega sektorja podporo med drugim napovedali malteški svet za znanost in tehnologijo in luksemburška vlada ter mesto Berlin.

Ustanovna skupščina središča naj bi potekala 25. maja.

V Sloveniji je bil sicer na pobudo ministrstva za javno upravo marca že ustanovljen Blockchain Think Tank Slovenija, ki naj bi povezoval znanje v zasebnem sektorju in skrbel za komunikacije z vlado in regulatorji. Vendar pa je direktor podjetja Lemur Legal Peter Merc, ki je think tank nekaj časa tudi vodil, pred kratkim ocenil, da resnih rezultatov to ni prineslo.

"Pripravili smo nekaj predlogov zakonskih sprememb, dejansko povezali znanje, se pogovarjali z regulatorji in vlado, a rezultatov ni bilo," je opozoril. V odsotnosti jasnih in blockchain tehnologiji prilagojenih predpisov tako pri nas na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov še naprej prevladuje predvsem samoregulacija.

 


Spoštovani bralci, pridružite se insajderski ekipi in pošljite svoj članek, zgodbo ali novico na naslov info@insajder.com. Ne pozabite pripeti tudi fotografije, ilustracije ali grafa, če ga imate. Če bo vaš prispevek ustrezal našim novinarskim kriterijem, ga bomo seveda z veseljem objavili, vi pa boste konec meseca sodelovali v izboru za najboljši prispevek v rubriki KRIPTO. Z nekaj sreče boste dobili tudi nagrado ... v kriptovaluti seveda.

Več o pogojih sodelovanja KLIKNI TUKAJ.

Datoteka mora biti manjša od 2 MB.
Dovoljene končnice: gif jpg jpeg png txt rtf doc docx odt xls xlsx.
Datoteka mora biti manjša od 2 MB.
Dovoljene končnice: gif jpg jpeg png txt rtf doc docx odt xls xlsx.
Datoteka mora biti manjša od 2 MB.
Dovoljene končnice: gif jpg jpeg png txt rtf doc docx odt xls xlsx.