REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

'Veliki brat' naredil še zadnji korak…

'Veliki brat' naredil še zadnji korak…

V Sloveniji se bo odslej o državljanih in za podjetja, skladni z danes aktivnim zakonom in centralnem kreditnem registru, ki ga bo vodila Banka Slovenije. Banka Slovenije naj bi začela na tej osnovi najpozneje v dveh mesecih zbrati podatki o zadolženosti tako fizičnih oseb kot o zadolženosti poslovnih subjektov.

In kaj je tu narobe? To, da bo "veliki brat" poslej vedel za vse vaše poslovne poteze, katere bo uporabil pa bo spet prepuščeno ljudem, ki bodo s temi bazami razpolagali, ozirom do njih imeli dostop.

Kdo nam zagotavlja z imenom in priimkom, moralno in materialno odgovornostjo, da bo tajnost zagotovljena? Nihče! Res pa je, da se že zdaj na Združenju bank zbirajo posojilne obveznosti državljanov in podjetij, a se o tem ni javno preveč govorilo. 

Živimo namreč v državi, kjer nas vsi snemajo (zaradi višje kakovosti storitve - njihove), zdaj pa bodo vedeli tudi, koliko smo zadolženi. Tu so še naši zdravstveni kartoni, do katerih, glede na varovanje in hrambo le teh, ni težko dostopati. Ti pa, kot je znano, razkrivajo vsa naša bolezenska stanja, torek bodo vedeli o nas vse.

Torej vedeli bodo! Koliko denarja imamo, koliko smo zadolženi, kaj se pogovarjamo po telefonih in s kom in o čem komuniciramo po medomrežju ter koliko smo zdravi ali bolani.

Ob tem pa je zanimivo to, da "ustvarjalci" takšne zakonodaje nočejo sprejeti zakonodaje, ki bi obelodanila podatke, kdo je pokradel državo in kam je ta denar poniknil.

Tako je pač! Malega človeka bodo nadzirali na vsakem koraku, velike lopove, pa bodo pustili na miru, kot so to delali doslej.

In kaj je osnova izgovora, da se ti podatki morajo, zbirata? Preglednost najetih posojil, da de državljani in podjetja ne ni čezmerno zadolževala, bodo dejali, kar je notorična neumnost.

Kaj pa delajo banke? Nič! Pobirajo denar, ga posojajo svojim prijateljem, ko ti zaidejo v težave pa dobijo nadomestilo iz davkoplačevalske blagajne, da ne bi propadle. In zakaj še ta nova naloga Banki Slovenij? Zato, ker so nam, tako naročili v Bruslju, kjer nam ne zaupajo. Hlapcu pač naročiš, in on to stori, ker sam pač ne zna voditi države sam. In kaj pravi na to narod? Kakšen narod...?

Delite članek