REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi to so prazniki: Požari, vlomi in udarci zamaškov

promocijsko sporočilo
Tudi to so prazniki: Požari, vlomi in udarci zamaškov

Zavarovalnice, policija, gasilci in Uprava za zaščito in reševanje, ki skrbno beležijo in obdelujejo podatke o nesrečah doma, kot so požari, vlomi in poškodbe, imajo za december skrb vzbujajočo statistiko. Zavarovalnica Triglav je tako v lanskem decembru zabeležila kar za 72 % več požarov v stanovanjskih stavbah, kot je bilo mesečno povprečje preteklega leta.

 

V ZDA letno zabeležijo 260 požarov, katerih vzrok je novoletno drevesce; 9 od 100 tisoč Britancev poišče zdravniško pomoč zaradi udarca šampanjskega zamaška, kar 500 pa jih pride na urgenco zaradi poškodb pri razobešanju prazničnih okraskov.  

Najbolj problematično je bilo lani obdobje med 4. in 22. decembrom, saj so v tem obdobju lansko leto samo v Zavarovalnici Triglav zabeležili 56 požarov v stanovanjskih objektih. Podobno velja za vlome: decembra lani so zabeležili 164 vlomov, kar je 45 odstotkov več kot v celem prejšnjem letu. Sicer pa zavarovalnice razpolagajo z še več nenavadnimi statistikami: v ZDA letno zabeležijo 260 požarov, katerih vzrok je novoletno drevesce; 9 od 100 tisoč Britancev poišče zdravniško pomoč zaradi udarca šampanjskega zamaška, kar 500 pa jih pride na urgenco zaradi poškodb pri razobešanju prazničnih okraskov.

Da je potrebno vzdrževati kurilne in dimovodne napeljave v skladu z navodili proizvajalca in dimnikarske službe ter se tako izogniti požaru, ve vsak lastnik hiše ali stanovanja, a kljub temu se je lansko leto zgodilo kar 24 odstotkov požarov v objektih zaradi vžiga saj, iskrenja in neustreznega tehničnega stanja dimnikov. Streho je treba vzdrževati in nanjo namestiti snegolove, saj sta bili zaradi snegoloma, prekomerne obremenitve strehe zaradi snega, padanja snega in ledu s streh ter mraza lansko zimo poškodovani dve osebi in kar 42 avtomobilov.

Adventni venec

Praznični nasveti gasilcev in policije

Gasilci svetujejo, da ste pozorni pri nakupu prazničnih luči: nizko cenovne lučke imajo tanke električne vode, ki se lahko pregrejejo in povzročijo požar. Naravno novoletno drevesce zagori hitreje kot umetno, ob tem pa se ogenj hitreje širi na druge površine. Tudi suhi adventni venček se bo vnel in zgoreval hitreje od plastičnega – vedno ga postavite na negorljiv podstavek.

Med lanskoletnimi prazniki so vlomili v 97 stanovanjskih hiš v naselju, 27 stanovanj v bloku in 10 stanovanjskih hiš zunaj naselja.

Pri ognju v kaminu bodite pozorni na tleče delce, ki lahko hitro povzročijo požar, sicer pa je eden najpogostejši vzrokov požara kuhanje, še posebej, če hrano pustite na prižganem štedilniku brez nadzora. Lansko leto je bilo kar 21 požarov povzročenih z odlaganjem vročega pepela in drugih gorljivih materialov v smeti, zato le tega nikar ne odlagajte v plastične zabojnike za smeti, sploh če tja odlagate tudi druge gorljive gospodinjske odpadke. Pazljivo ravnajte tudi s pirotehničnimi izdelki, saj ti poleg ljudi najpogosteje poškodujejo zabojnike za smeti, poštne nabiralnike in okna.

Lansko leto so ugotovili 42 poškodb premoženja zaradi pirotehničnih izdelkov. Med božično novoletnimi prazniki pa so posebej dejavni tudi vlomilci. Med lanskoletnimi prazniki so tako po podatkih Policije vlomili v 97 stanovanjskih hiš v naselju, 27 stanovanj v bloku in 10 stanovanjskih hiš zunaj naselja. Varni niso niti avtomobili, lansko leto so zabeležili kar 27 velikih tatvin v osebnih vozilih, s tem, da v kar 80 odstotkih vrata avtomobila sploh niso bila zaklenjena.

Povezane novice