REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na pomoč, pri nas doma gori!

promocijsko sporočilo
Na pomoč, pri nas doma gori!Oskar Neuvirt, upokojeni gasilec Gasilske brigade Maribor, član komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije in prostovoljni gasilec v Malečniku. | VIR: vsebovredu.triglav.si

Zavarovalniški cenilci ugotavljajo, da sta dva najpogostejša povzročitelja požarov doma pozabljena hrana na prižganem štedilniku in požar, ki ga povzroči električna napeljava. 

Oskar Neuvirt, upokojeni gasilec Gasilske brigade Maribor, danes član komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije in prostovoljni gasilec v Malečniku, vasici nedaleč od središča štajerske prestolnice poudarja, da požar, ki se pojavi doma pogasite čim prej, še v začetni fazi, ko je viden le dim ali manjši plamen in je velik do dva kvadratna metra. Takrat  uporabite gasilni aparat, če pa tega nimate v bližini, se ognja lotite z mokrimi krpami, ponjavami, peskom ali zemljo. Ko pa ogenj zajame že bližnje predmete in grozi, da se bo razširil še v sosednji prostor, že nujno potrebujete pomoč gasilske enote.

Malo je tudi panike, kar je razumljivo. Zgodi se, da bi lahko ljudje požar pogasili s kozarcem ali vedrom vode, ampak se raje umaknejo. Pa tudi, da ljudje ne kličejo gasilcev, ker jih je strah, da bi morali kaj plačati.

»Malo je tudi panike, kar je razumljivo. Zgodi se, da bi lahko ljudje požar pogasili s kozarcem ali vedrom vode, ampak se raje umaknejo. Pa tudi, da ljudje ne kličejo gasilcev, ker jih je strah, da bi morali kaj plačati,« razlaga Neuvirt in doda, da se ljudje večkrat zmotijo in najprej pokličejo na pomoč policijo namesto gasilcev, zato poudarja:

»Pokličite na telefonsko številko 112 in povejte osnovne informacije: kdo kliče, kaj se dogaja in kje se je zgodilo ter ali so ogroženi tudi ljudje.« 

Gasilec, gasilska brigada
Gasilci so na poti v eni do 15 minut | VIR: vsebovredu.triglav.si

Poklicni gasilci so v eni minuti na poti

Po klicu poklicni gasilci iz gasilskega doma izvozijo v eni minuti, medtem ko je ta čas v prostovoljnih gasilskih enotah največ 15 minut. Ko gasilci pridejo na prizorišče požara, je po izkušnjah gasilca Neuvirta največja napaka ta, da se ljudje pred požarom ne umaknejo pravočasno, ampak čakajo, da jim to naročijo gasilci. Zgodi se, da se celo skrijejo, ker imajo zaradi povzročitve požara slabo vest ali pa še huje: »Bil je prednovoletni čas. Zaradi slabe vzdrževanosti je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše, v sobi je prva zagorela omara. Babica, mama in vnukinja, ki so bile takrat doma, so poklicale očeta, ki je bil na obisku pri bratu in mu povedale za požar. Hkrati so o njem obvestile tudi gasilce. A še preden so ti prišli na pomoč, je domov prihitel oče. Namesto da bi ostal zunaj na varnem, je stekel v hišo, da bi rešil nov televizor. Iz zgradbe se mu na žalost ni uspelo rešiti,« je zgodbo s tragičnim koncem opisal Neuvirt.

Največja nevarnost za človekovo življenje v požaru je vdihovanje strupenega dima in ogljikovega monoksida. Prvi onemogoča, da bi našli izhod iz goreče stavbe, vdihovanje drugega pa že po nekaj minutah povzroči izgubo zavesti in celo smrt. Zelo nevarne so tudi opekline. Podatki o požarih v stanovanjskih objektih v Sloveniji med letoma 2014 in 2016 kažejo, da je požarov vse več; tako je bilo na primer v lanskem letu kar 320 gasilskih intervencij več kot pred dvema letoma. 

Kaj lahko naredite, da bo vaš dom varnejši pred požarom? Preberite na portalu Vse bo v redu

 

 

Povezane novice