REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cena zloma stegnenice na smučišču: 8710 evrov

promocijsko sporočilo
Cena zloma stegnenice na smučišču: 8710 evrovVIR: Profimedia

Resnični primer nesreče na smučišču: Zlomil sem si golenico na smučanju v tujini. Kakšni so stroški za zdravljenje in prevoz, glede na zavarovanje, ki ga imam?

Pred odhodom na smučanje nihče ne razmišlja o poškodbah, a žal se le te dogajajo. Primerjali smo stroške, ki bi jih imeli v primeru zloma golenice med smučanjem, če bi imeli sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje in s seboj vzeli EU kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja ali če bi pred odhodom na smučišče sklenili turistično zavarovanje, ki med drugim vključuje zavarovanje odgovornosti za nesreče v tujini in zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco, za 8 dni (individualno, paket B) in dodali še zavarovanje športnih aktivnosti, ki velja celo leto.

Zavarovanje športnih aktivnosti je namenjeno posebej smučarjem in deskarjem na snegu. Obsega zavarovanje odgovornosti in aktivnim posameznikom prilagojeno nezgodno zavarovanje, ki vključuje izgubo življenja zaradi nezgode, zlom posameznega uda in izgubo posameznega uda ali organa.

Za EU kartico zdravstvenega zavarovanja ne bi plačali niti evra, saj imate sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje in kartico najverjetneje že imate, sicer pa jo naročite in jo dobite na dom. Turistično zavarovanje za 8 dni (individualno, paket B) bi vas pri Zavarovalnici Triglav stalo 16,76 evra, letno zavarovanje športnih aktivnosti pa bi, pri isti zavarovalnici, stalo 23,11, evra. Skupno torej 39,87 evra.

Evropska kartica zavarovanje / smučanje
Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni samo nujne zdravstvene storitve

In potem se zgodi. Padete pri veliki hitrosti in potrebujete prevoz z rešilnim vozilom v bolnišnico. Ta stane 560 evrov, vendar vam ta strošek krijeta obe možnosti zavarovanj, tako EU kartica zdravstvenega zavarovanja in kot turistično zavarovanje v kombinaciji z zavarovanjem športnih aktivnosti. Pri navedenem resničnem primeru je bil prevoz z rešilnim avtomobilom možen – če bi za prevoz potrebovali helikopterski prevoz, bi ta strošek morali v celoti kriti sami. Ta je lahko precej visok, tudi do 8000 evrov.

Zdaj prispete v bolnišnico, kjer opravijo rentgen, postavijo diagnozo in vas operirajo, v bolnišnici okrevate pet dni. Cena: 4.950 evrov. Zdaj je slika že drugačna: če bi imeli le EU kartico zdravstvenega zavarovanja, bi vam ZZZS povrne stroške v višini, kot bi jih priznala tuja zavarovalnica, zavarovanec pa plača razliko: ta bi znašala 165 evrov. Na drugi strani, če bi sklenili turistično zavarovanje v kombinaciji z zavarovanjem športnih aktivnosti, pa ne bi plačali nič.

Naslednji korak je prevoz domov iz tujine z rešilnim vozilom. Cena: 3.200 evrov. Ker ZZZS teh stroškov ne krije, bi morali ta strošek plačati sami, torej bi vas prevoz domov udaril po denarnici za 3200 evrov. Če bi imeli sklenjeno turistično zavarovanje v kombinaciji z zavarovanjem športnih aktivnosti, bi se ta strošek pokril in sami ne bi plačali nič.

Celoten izračun stroška poškodbe znaša 8710 evrov.

V navedenem primeru ste upravičeni tudi do zavarovalnine. Ta se upošteva pri zlomu nadlahtnice, podlahtnice, stegnenice, golenice, medenice, zapestja in gležnja. Iz EU kartice zdravstvenega zavarovanja ne bi dobili niti evra, medtem ko bi zavarovalnina iz zavarovanja športnih aktivnosti dobili 1.350 evrov, in če odštejemo strošek za turistično zavarovanje in zavarovanjem športnih aktivnosti, bi na račun dobili 1.310,13 evra. Če pa bi na smučanje odšli le z EU kartico zdravstvenega zavarovanja, pa bi morali sami plačati 3.365 evrov.

Grafično predstavitev obeh scenarijev poškodbe si lahko ogledate v infografiki.

Nesreče na smučišču

 

Kako je v posameznih državah?

Avstrija

V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z rešilcem iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja. Avstrija tako iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja izrecno izključuje kritje stroškov reševanja v primerih poškodbe v gorah med izvajanjem prostočasnih aktivnosti, med katere spada tudi smučanje. Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do 8.000 evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja, približno 80 do 90 evrov na minuto. Tudi stroški reševanja z reševalnimi sanmi niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

Francija

V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugim načinom reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. Edina izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja precejšnje tveganje uspešnega dokazovanja, ali se je nesreča pripetila na območju, ki je še pod nadzorom smučišča, ali zunaj njega, torej v visokogorju. Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

Italija

Če se nameravate odpraviti v Italijo brez sklenjenega dodatnega turističnega zavarovanja, bodite še posebej previdni, saj se pravice iz zdravstvenega zavarovanja med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo, opozarjajo na Zvezi Potrošnikov Slovenije.

Italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo oziroma soprispevek, ki ga plačate sami in običajno znaša nekaj deset evrov, odvisno od obsega in vrste storitve.

Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo.

Nekaj primerov:
 

  • V Lombardiji in Piemontu je na primer helikoptersko reševanje brezplačno, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. V nasprotnem primeru smučar del stroška nosi sam.
  • Če vas bodo v Piemontu reševali zaradi vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okrog 120 evrov za minuto letenja.
  • V Bolzanu za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate 100 evrov, v vseh preostalih nenujnih primerih pa do 1000 evrov.
  • Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov, kar boste morali plačati sami, ne glede na morebitno zavarovanje.
  • V Valle d'Aosta sta načeloma v primeru poškodbe reševanje in nujno zdravljenje krita iz zdravstvenega zavarovanja, vendar je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč v primeru smučarskih nesreč, storitve pa so v celoti plačljive. Za ta namen lahko ob nakupu smučarske vozovnice dokupite dodatno zavarovanje za nekaj evrov na dan, ki krije te stroške.

Pred odhodom na smučanje ne bo odveč, če osvežite osnovno znanje o varnem smučanju. V testu preverite, kakšen smučar ste.

Povezane novice